Ahmet Bayram

Van Tekstil Kentte neler oluyor?

Ahmet Bayram

Van’ın gurur kaynağı olan ve istihdamın en fazla yapıldığı, yapımıyla övündüğümüz Van Tekstilkentte, atanan yeni yönetim modeli ile birlikte işler sarpa sarmaya başlıyor, müdahale edecekmisiniz?

Tekstilkentin Van’da ki en güzel yatırımlardan birisi diyebilirim. Sadece tekstilkent yerleşkesinde 15 firma yatırım yapmış durumda. Ayrıca bu firmalarda 2 bin 500 kişi çalışmaktadır. Böylesi örnek yatırımın Van’a kazandırılmasında büyük emekleri olan ve takdiri hak eden dönemin Van milletvekili Burhan Kayatürk, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) genel sekreteri Emin Yaşar Demirci ve mevcut DAKA genel sekreteri Halil İbrahim Güray’a teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Van Tekstilkent onlarca tekstil firmasına ve binlerce insana ekmek kapısı olmuş bir yer haline geldi. Yatırımcıların yoğun talebi karşılığında ikinci etap yapılması planlanıyor, ki isabetli olur. Çünkü şuanda tekstilkent dışında da hizmet veren firmalar var. Bunlar aynı çatı altına toplanmalı… Çok faydalı bir yatırım olduğunu söyledik ama yönetim modelinde sıkıntı olacağı düşüncesindeyim…

Her yerde olduğu gibi buranında bir yöneticisi olmalı..En başından beri tekstilkent yönetim modelinin içinde yer almak isteyen yatırımcılar ne yazık ki devre dışı bırakılmışlar. Yatırımcılar bu yönetimin bir parçası olmak için bir dernek bile kurmuşlar, “Van Tekstilkent İş Adamları Derneği” …. Kurmuşlar ama bir yere varamamışlar… Tekstilkent için yönetim modeli belirlenmiş, artık orayı “Van Denizi A.Ş” yönetiyor. Nasıl mı?

Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ‘na bağlı Van Denizi A.Ş yönetime getirilmiş. Belirli kriterler koymuş. Ve buraya bir müdür atanmış. Buraya kadar prosedür noktasında sıkıntı yok, dikkatimi çeken nokta bundan sonrası…YİKOB’a bağlı Van Denizi A.Ş’nin tekstilkent müdürü olarak atadığı kişi yıllar önce Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ardından iflas eden veya batırılan Van Tekstil A.Ş’nin yönetiminde bulunan kişiymiş… YİKOB bunu bile bile mi atamış?

50 milyon türk lirasının üzerinde bir maliyeti olan bir yerde 15 firmanın yatırımını da eklersek çok yüksek maliyeti olan bir yer olarak karşımıza çıkıyor. En önemlisi de orada çalışan 2 bin 500 kişilik istihdam. Van’ın gurur tablosu olan Tekstilkenti, geçmiş dönemde Van Tekstil A.Ş’yi yönetemeyen birisine emanet etmek doğrumudur. Bırakın yatırımcıların içerisinden birisi oraya gelsin. Yüce Allah bir âyette şöyle buyuruyor: “Şübhe yok ki Allah size, emânetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hüküm verdiğiniz zaman adâletle hükmetmenizi emreder” (4/NİSÂ-58)

İşi ehline verin beyler ehline… Çünkü onların sıkıntılarını onlardan başkası bilemez. Atanan müdür kira almaya bakar, gelmese kapı dışarı koyar. Yazıktır…günahtır…vebaldir…

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle…

Yazarın Diğer Yazıları