Ahmet Bayram

Sanatsız Sokak!

Ahmet Bayram

Van'ın meşhur 'Sanat' sokağı...
Vanlılar bilir, 'Sanat' adında bir sokağımız var. Neredeyse her Vanlının günde en az 2-3 defa uğradığı sokak. (Mecburiyetten)
Hatta kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ismini duyduğu zaman heyecanlandığı sokak.


Bu sokağa kim, neden bu ismi koymuş bir fikrim yok. Eminim ki;  hiç bir Vanlı sokağın ismine Sanat sokağı denildiği günden bu güne sanat adına hiç bir aktivite görmemiştir.
Peki...Şehrin kalbi niteliğinde olan bu sokakta neredeyse her yıl değişen kilit taşlarının dışında neden sanat adına hiç bir şey yapılmıyor?


****
Bu sokağın başından tutun da sonuna kadar her yer kafe ve kahvehane olmuş. Gerçi kimileri için kahvehanelerde oynanan oyunlar da bir sanattır. Kaçak sigara satanların vazgeçilmezi haline gelmiş.  Bu sokakta oynanan kahvehane oyunları bile insanları kumara teşvik etmekten başka bir işe yaramıyor. Kaçak sigarayı söylemiyorum bile..
Gerçi son zamanlarda Kaymakamlık ve Emniyet'in titiz çalışmaları neticesinde sigaracılardan arındırıldı neredeyse. Yetiyor mu? Hayır... 
Bir yetkili veya etkili çıkıpta; ''neden burada sanat icra edilmiyor?'' demiyor. 
Bu sokağın ismi 'Sanat' ise gerçektede sanat yapılması gerekmiyor mu?
Mesala... Atelyeler, ressamlar, sokak müzisyenleri vs.


****
Adı Sanat sokağı olan bu sokakta, ya sanatla ilgili çalışma yapılsın ya da bu sokağın ismi değiştirilsin. 
Bir yarışma programında “İsmi sanat sokağı olan, fakat sanatla ilgili hiçbir şey yapılmayan sokak hangi ilimizdedir” sorusu aklıma Van cevabını getirmişti. Sorunun cevabı Batman'dı.


Bir Batman'lı değilim ama o düşünceye kapılmak bile beni utandırdı. Bu utanca artık bir son verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir an önce bu sokağa ya 'Sanatsız' sokak ismi bırakılsın yada, sanat yapılan bir sokak haline getirilsin. 
Sanat Sokağı nedir Allah aşkına!


Nasihatlerin müsibetlerden evla olması dileğiyle...

Yazarın Diğer Yazıları