Vanlı bilişimci Recep Almalı, yılbaşı dolandırıcılığı hakkında uyardı

Vanlı bilişimci Recep Almalı, Sosyal medyada sıklıkla kullanılan etiketleri tercih eden kişileri takip eden sanal dolandırıcıların, bu kişileri sahte sitelere yönlendirerek hesaplarındaki paraları aktardıklarını söyledi.

Sosyal medyadaki popüler etiketleri kullanan kişileri takip eden sanal dolandırıcıların vatandaşları virüslü linklerle sahte sitelere yönlendirdikleri, hesaplarındaki paraları Phishing (oltalama) yöntemiyle kendilerine aktardıkları bildirildi.

Karşısındaki kullanıcıyı sanal ortamda analiz eden, tutum ve davranışlarını ölçen dolandırıcıların bir aşamadan sonra eyleme geçtiğini ifade eden Almalı, vatandaşların kandırılması ve mağduriyet yaşatılması için yapılan saldırılarının sadece bireyleri değil, kurumları da etkileyebildiğini belirtti.

Almalı, pishing ve sanal dolandırıcılardan korunma yollarının öğrenilmesi gerektiğini aktararak, şu tavsiyelerde bulundu:

"Öncelikle kişisel bilgileri isteyen hiçbir kişiyle paylaşımda bulunmamak ve mahremiyeti korumak bize düşen temel nokta olmalıdır. Yine SSL güvenlik sertifikası olmayan sitelere girmemek, oralardan herhangi bir dosya indirmemek son derece önemlidir. Güvenilir antivirüs yazılımlarını kullanmak, karakter, harf ve sayılardan oluşan güçlü şifreler kullanmak da güvenlik adına alınması gereken tedbirler arasında yer almaktadır. Sanal ortamdaki 'Hediye vereceğim, para akışı sağlayacağım' şeklinde ileti gönderen kullanıcılar mutlaka suretle spam olarak işaretlenmeli ve bu durum incelenmek üzere Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının resmi e-posta hesabı olan '[email protected]' adresine kullanıcı adı bağlantısı ve ekran görüntüsüyle birlikte ulaştırılmalıdır. Öncelikle kişisel veri güvenliğimizi korumak iyi bir dijital okur-yazar olmamızla doğrudan ilintilidir."

Bakmadan Geçme