Recep Almalı

Deep Web nedir? Deep web nasıl girilir?

Recep Almalı

Deep Web nedir?

Basit bir tanım ile Deep web, yani derin internet, bizim kullandığımız internetin daha derin boyutlarıdır. Arama motorları (Google, yahoo, Bing, yandex) tarafından arama sonuçlarına dahil edilmeyen ve yalnızca özel web tarayıcıları ile erişilebilen siteleri ifade eder. Her internet kullanıcısının erişemediği sitelere ve bilgilere buradan ulaşılabiliyor. Adeta kuralların, kanunların ya da yasakların olmadığı sınırsız bir alan demek mümkün Tabii hal böyle olunca, suç anlamında aklınıza neler geliyorsa, hepsinin döndüğü bir internet dünyasıdır Kulağa biraz korkutucu gelse de, insanların satıldığı pazarlar, her türlü uyuşturucu ve öldürücü maddenin satıldığı alanlar, kiralık katillerin cirit attığı bir dünya Belki de çok daha fazlası…

Bugün bizim kullandığımız internet(Surface Web) tüm internet dünyasının sadece %5’lik kısmıdır. %95’lik kısmı ise Deep web olarak ifade edilen boyutlardır. Tek bir boyut değil, boyutlar söz konusudur. Yani derece derece daha derine inmek mümkündür. Belli bir noktadan sonrası için özel cihazlar gerekir ve çok az insan bu boyuta erişebilir. Derin internet kavramı için buzdağının görünmeyen yüzü tanımını yapmak çok doğru olacaktır.

Dark Web nedir?

Küçük çaplı yüzeysel ağdan çok daha küçük olan Dark Web, Deep Web'in bir parçası olarak kabul edilir. Okyanus ve buz dağı benzetimlerimizi kullanacak olursak Dark Web, su altındaki buz dağının en alt ucudur.

Deep web nasıl girilir?

Deep web'e Google, Yahoo, Bing ya da diğer arama motorları ile giriş yapılamaz. İnternet dünyasının derin kısmına ya da görünmeyen tarafına girmek için özel tarayıcılar var; bu özel tarayıcıları bilgisayarınıza kurmanız gerekir. Bu tarayıcılar size anlık konumlar verir ve böylece gizli(anonim) kalmayı başarırsınız. Üstelik bu dünyada “.onion” şeklinde sonlanan karmaşık internet adresleri görülür.

Yazarın Diğer Yazıları