Van YYÜ tarafından 'Van Havzası Kuşları' konferansı düzenlendi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin 40. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Fen Fakültesi Dekanlığı tarafından organize edilen 'Van Havzası Kuşları, Bölgemizdeki ve Ülkemizdeki Ornitolojik Faaliyetler' başlıklı bir konferans gerçekleştirildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Kenan Demirel Konferans Salonunda, Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Özdemir Adızel ve Prof. Dr. Atilla Durmuş tarafından 1993 yılından bu yana Van havzasında yapılan ornitolojik (kuş bilimi), biyolojik çeşitlilik ve koruma çalışmaları detaylı şekilde anlatılarak, havzada tespit edilen kuş türlerinin yer aldığı dia gösterimi sunuldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bölgenin zengin, doğal biyolojik çeşitliğine vurgu yaparak bu anlamda yapılan çalışmaların önemine değindi. Bölgedeki yaban hayatın korunmasında Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin ve Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünün çalışmalarının önemini vurguladı.

Van Gölü Kapalı Havzasının farklı kuşlar türleri açısından zengin bir bölge olduğunu belirten Şevli; “Bölgemiz, özellikle göçmen kuşların uğrak yerleri olan sulak alanlar açısından zengin bir yerdir. Bu sulak alanlardan biri hemen Üniversitemizin arka kısmında bulunan Karasu Irmağı ve bir diğeri ise Üniversitemizin yanında bulunan Morali Deresi’dir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Millet Bahçesi projesi kapsamında, Morali Deresi’nin döküldüğü alanda bir Millet Bahçesi ve bir kuş gözlem sahasının da yapılması planlanmaktadır. İnşallah bunlar ilimiz için güzel girişimler ve fırsatlar olacaktır.” dedi.

Van YYÜ’nün kuruluşunun 40. yılı olması münasebetiyle, birçok alanda etkinlik düzenlenmekte olduklarına da değinen Şevli; “bizler sadece konferans, seminer ya da konser gibi alanlarda etkinlik düzenlemiyoruz. Bizler bilimsel, sosyal, kültürel, sportif gibi birçok alanda etkinlikler gerçekleştiriyoruz; biz 2022 yılında 30’a yakın ulusal ve uluslararası sempozyum ve kongre düzenliyoruz. Örneğin; 26-28 Mayıs tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle 2. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi, yine aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu ile ortaklaşa gerçekleştirilen Van'da Katliam Yıkım ve İşgal (Tehcire Giden Yol) Sempozyumu, 26 Mayıs’ta Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün Uluslararası Edebiyat, Kültür ve Dil Kongresi, 27-28 Mayıs’ta Ziraat Fakültesi’nin IV International Conference of Food, Agriculture, and Veterinary Sciencesy, 28-29 Mayıs’ta Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından organize edilen Feqîyê Teyran ve Mirası Sempozyumu, 24-26 Haziran tarihlerinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversitemiz Eğitim Fakültesi işbirliğiyle TRB2 Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi, 28. Eylül’de  2. Uluslararası Kültür, Sanat ve Toplum Sempozyumu, 30 Eylül’de Uluslararası Avrasya İklim Değişikliği Kongresi, 3 Ekim’de başlayacak olan Global Summit on Advanced Materials and Sustainable Energy (G-AMSE22), Güzel Sanatlar Fakültesince  2. Uluslararası Kültür, Sanat ve Toplum Sempozyumu, ev sahipliği yapacağımız birçok nitelikli bilimsel buluşmalardan sadece bazılarıdır.” sözlerini kaydetti.

Rektör Şevli, Fen Fakültesinin çok kıymetli iki hocasını ve gerek saha çalışmaları gerekse bilimsel çalışmalarıyla üniversitemizin yayın kalitesini artırarak saygın derecelendirme kuruluşlarının sıralamasına girmemize ve gerek ülkemizde gerek dünyadaki konumumuzu üst sevilere çıkartmasına vesile olan hem Fen Fakültesindeki hem Üniversitemizin diğer birimlerindeki akademisyenleri kutlayarak konuşmasını tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin yanı sıra fakülte dekanlarının, akademisyenlerin ve öğrencilerin katıldığı konferans konuyla ilgili soru cevap bölümünün ardından son buldu.

Bakmadan Geçme