Van YYÜ bir kez daha girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde yok!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2022 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı. Dünyanın en iyileri arasındayız diye resmi web sayfasına manşet atan Van YYÜ Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 50 üniversite arasına giremedi.

VAN HAKİMİYET - ÖZEL

TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ve her sene kamuoyuna ilan edilen “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2022” sonuçları açıklandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan sonuçların yer aldığı zarfı alarak sonuçları kamuoyuna açıkladı.

“Üniversiteler için girişimci ve yenilikçi olmak seçenek değil, zorunluluk haline geldi”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yıldız Teknik Üniversitesi İstka Projeleri Açılışı İle TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sonuçları Töreni’nde TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2022 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı.

“TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ve her sene kamuoyuna ilan ettiğimiz “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinin 2022” sonuçlarını açıklamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.” diyen Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan sonuçların yer aldığı zarfı alarak sonuçları kamuoyuna açıkladı.

Bakan Varank, 2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) 83,61 puanla ilk sırada yer aldığını, Sabancı Üniversitesi’nin 77,89 puanla ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) de 74,15 puanla üçüncü olduğunu duyurdu.

“TÜBİTAK girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK'ın 2012 yılından itibaren gerçekleştirdiği ve bu yılda on birincisini ilan edeceğimiz TÜBİTAK girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Mandal, “2012 yılında bu sürece başlanıldığı zamankiyle bugünkü arasında endeksin adı aynı olmasına karşın kullandığımız parametreler ve etkileri sürekli değişiyor. Çünkü üniversitelerden beklenti çok daha üst seviyeye çıkıyor. Dolayısıyla bu endeksin dört ana başlıkta yirmi üç göstergeyle birlikte ilan edileceği alt kısımlara bakmanın çok daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. “ vurgusu yapan Mandal, “Üniversitelerimizden beklenilen bilgi üretimini ve aynı zamanda da insan kaynağı yetiştirilmesi boyutunu ayrı ayrı inceliyor. Ve her yıl parametrelerin güncellenmesiyle anlamlı bir yer oluşuyor. Özellikle gençlerimizi, öğrencilerimizi hem araştırma noktasında olsun hem de girişimcilik ekosisteminde bulunmaları noktasındaki başlıkları da daha fazla kıymetli hale getiriyoruz. Bundan dolayı bugün açıklanacak olan endeksin bu boyutta değerlendirilmesini istirham ediyorum.” diye konuştu.

Dünya üniversitesiyiz, TUAS'da ismimiz yok?

Her kayıt döneminde ciddi paralar harcanarak reklamların yapıldığı YYÜ'de dünya üniversitesi vurgusu yapılıyor. Ancak Turkish Universities Admissions Service (TUAS) tarafından 2022 yılı dünya sıralamasında 1748. olan Van YYÜ, Türkiye sıralamasında ise 42. sırada yer aldı. 'Dünyanın En İyi %10'luk Üniversiteleri Arasında Artık Biz de Varız!' diye manşet atan YYÜ, University Rankings verilerine göre dünyada 1211, TUAS verilerine göre dünyada 1748, Times Higer Education (THE) verilene göre ilk 1500 üniversite arasına giremedi.

2500 Üniversite arasında ilk 1500 giremedi

Times Higher Education (THE) World University Rankings (WUR) 2023 sıralaması açıklandı.

Dünya genelinde 2500’den fazla üniversitenin sıralamaya girmek için başvurduğu THE WUR 2023’te 1799 üniversite teaching, research, citations, industry income ve international outlook alanlarında derecelendirildi. Van YYÜ 2023 yılında 1501-1799 bandında derecelendirilmesini “dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almayı başardık” diye kamu oyuna duyurması dikkat çekti.

Bakmadan Geçme