Van TSO seçimleriyle ilgili mahkemeye çıkan isimler belli oldu

22 Ekim 2022 tarihinde yapılan Van TSO seçimlerinde sahte yetki belgesi marifetiyle oy kullanan kişilerin tespit sonrası mahkemelik olan isimler belli oldu.

Yapılan Van TSO seçimlerinde sahte yetki belgesi marifetiyle oy kullanan, oy kullandıran, sahte yetki belgesi üreten, sahte yetki belgesini oda üyesine ulaştıran ve bunların finansmanı sağlayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

İlçe Seçim Kurulu tarafından, sahte yetki belgesi marifetiyle ister kendi firması adına, ister başka bir firma adına oy kullandığı tespiti yapılan kişilerin dosyası adli makamlarca kabul edildi. Kabulü uygun görülen ve düzenlenen dosyalar savcılık makamına sunuldu. Söz konusu kişilerin önümüzdeki günlerde savcılık makamınca ifadelerinin alınacağı söylendi.

Basın etik ve ahlak kurallarını göz önünde bulundurarak, kişi veya firmaların ilk ve son harflerini yayınlama kararı alınarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Savcılık makamına sunulan bazı isimler ise şöyle:

M.K.,
İ. K., 
İ. K.,
K. K.,
Ü. K.,
M. E.
Y. Ö
F.Y.
Ö. E.
M. E.
V.E.
Z. T.
M.T.
C. G.
F. G.
H. Ö.
M. E.
N. K.
Ş.Ü.
Ö.M.K.
O.Y.

Bu isimler İlçe Seçim Kurulu tarafından savcılık makamına sunulan isimlerdir. İl Yüksek Seçim Kurulu’nun savcılık makamına sunacağı isimlerin ise önümüzdeki günlerde belli olacağı belirtildi.

5174 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde; “Oda, borsa ve Birlik organları ile şubelerinin seçimleri, bu Kanunda yazılı esas ve usullere göre, elektronik ortamda Bakanlık ve Birlik bünyesinde düzenlenen ortak veri tabanında Birliğe bağlı oda ve borsa meslek gruplarına göre seçme ve seçilme niteliklerini haiz olan üyeleri gösteren oda, borsa ve Birlik veri tabanından alınan güncel üye listeleriyle yargı gözetiminde yapılır.”

 Özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı suçlardan değildir, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi yoktur.

Ancak, özel evrakta sahtecilik suçunun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, suçun 8 yıl içinde savcılığa bildirilmesi halinde savcılık soruşturma başlatır. Şikayet hangi aşamada yapılırsa yapılsın, müşteki ceza davasına müdahil sıfatıyla katılma hakkı kazanır.

Özel belgede sahtecilik suçunun resmi belgede sahtecilik suçundan en önemli farklarından biri, özel evrakta sahtecilik suçunda belgenin mutlaka kullanılması zorunluluğudur. Resmi evrakta sahtecilik suçunda, evrakın üretilmesi, düzenlenmesi veya değiştirilmesi suçun oluşması için yeterliyken, özel belgede sahtecilik suçunda evrakın ayrıca mutlaka kullanılması da gerekir.

özel belgede sahtecilik suçu için üç seçimlik hareket öngörmüştür. Söz konusu seçimlik hareketlerden biri de “özel belgenin sahte olarak düzenlemesi ve kullanılması” eylemidir. Suçun oluşması için fail tarafından sahte özel bir belge düzenlenmeli ve aynı belge kullanılmalıdır. Yani, sahte olarak düzenlenen bir belge kullanılmazsa özel belgede sahtecilik suçu vücut bulmaz.
 

Bakmadan Geçme