Van Milletvekili Burhan Kayatürk: Van'da oyumuz düşmedi!

14 Mayıs'ta Türkiye'de Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı seçimi için yeterli oy çoğunluğu sağlanamadığından seçim 2'nci tura kalırken, TBMM'de yer alacak 600 milletvekili de belli oldu. Van'dan da 8 milletvekili çıkarken, bunlardan 2'sini AK Parti aldı. Bu 2 milletvekillerinden birisi olan ve Van'dan ilk sıradan seçilen Burhan Kayatürk, seçim süreci ve projeleriyle ilgili Şehrivan'a konuştu.

Türkiye, 14 Mayıs’ta sandık başına gitti. Ülkede 53 milyon seçmen oy kullanırken, Van’da bu rakam yaklaşık 50 bin oldu. 1 milyonu aşkın nüfusu nedeniyle Van 8 milletvekili çıkardı. Bu 8 milletvekillerinden 6’sını Yeşil Sol Parti, 2’sini ise AK Parti aldı. Van’da 3’üncü milletvekilini çok az bir oy oranıyla kaybeden AK Parti 142 bin 930 oy ile yüzde 26.15 oranı aldı. AK Parti Van 1’inci sıra milletvekili adayı olan ve seçimlerde TBMM’ye gitmeye hak kazanan Burhan Kayatürk, seçim süreci ve Van’da hayata geçirmeyi hedefledikleri projelerle ilgili Şehrivan’a demeç verdi. Seçim sürecindeki çalışmalar, alınan oy oranı, kaybedilen bir vekil, yeni dönemle ilgili projeler, önümüzdeki ikinci tur milletvekili seçimi gibi konulara değinen Burhan Kayatürk, yeni dönem için, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” derken, Van’da oy kaybettikleri iddialarına ise, “Biz oyumuzu azaltmadık YSP oyunu azalttı” sözleri ile yanıtladı.

“CUMHURBAŞKANIMIZA ÇOK BÜYÜK BİR SEVGİ VARDI”

İlk olarak seçim sürecine dair değerlendirmelerde bulunan Kayatürk, geçtiğimiz seçimlere kıyasla daha kısa süren propaganda süreci ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Seçim süreci güzel geçti. İyi bir çalışma yaptık. Halkımızın hem bize hem Cumhurbaşkanımıza çok büyük teveccühü vardı. Cumhurbaşkanımıza çok büyük bir sevgi vardı. Bu bizim elimizi rahatlattı. Gittiğimiz her yerde ilgi ve alakayla karşılaştık. Zaman kısaydı. Zamanın kısa olması hasebiyle her tarafa ulaşamadık. Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin 2’nci tura kalması bu vesileyle bir şans oldu. Ulaşamadığımız insanlara daha rahat ulaşma şansımız olacak. Seçim genel anlamda güzel seçti.”

“LİSTEMİZ ŞAİBELİ BİR LİSTE DEĞİLDİ”

Seçim günü ve sonrasında da konuşulan ve tartışılan milletvekili listesi ile ilgili olarak yöneltilen soruya cevap veren Kayatürk: “Her dönem milletvekili listeleri eleştirilir. Bizim de listelerimizin bir kısım tarafları eleştirildi. Bizim listemizde 8 arkadaşımız vardı. Hepsi Van’ın evladıydı. Hepsinin Van’a katkısı olmuş ve Van’a katkı sunacak insanlar. Dolayısıyla gittiğimiz her yerde listemize yapılan eleştirilere cevap vermekte zorlanmadık. Listemizi savunurken ortaya en ufak tereddüt koymadık. Olabilir, İnsanlar eleştirilebilir. Bu listenin içerisindeki insanlardan daha iyi insanlar da olabilir. Ama bizim listemiz hamdolsun düzgün bir listeydi. Şaibesi olan bir liste değildi. Vatandaşın ulaşabildiği, konuşabildiği insanlardan meydana gelen bir listeydi. Eksiklerimiz, kusurlarımız olabilir ama bizim halka anlatamayacağımız bir eksikliğimiz, kusurumuz yoktu.”

“ÜCÜNCÜ VEKİLİ BİRKAÇ YÜZ OYLA KAYBETTİK”

Geçtiğimiz yıllarda alınan oyun altında az olması ile ilgili olarak konuşan Kayatürk, AK Parti’nin aldığı oy oranını da değerlendirmeye katarak şu ifadeleri kullandı: “Biz geçmiş dönemde 3 milletvekili çıkardık. Bu sefer de 3’üncü milletvekilimizi birkaç yüz oyla kaybettik. Dolayısıyla çok ciddi bir düşüş söz konusu değildi. Geçmiş dönemde ittifaklar farklıydı, bu dönem ittifaklar farklıydı. Özellikle bize oy verebilecek seçmenlerimiz, Cumhurbaşkanımıza oy verdiler ama bizim ittifak gruplarımıza oy verdiler. MHP, 30 bine yakın oy aldı. YRP, yaklaşık 17 bin oy aldı. BBP, 5 bin civarında oy aldı. Bunların hepsi bizden giden oylardır.”

“CUMHUR İTTİFAKI OYLARINDA AZALMA YOK YEŞİL SOL PARTİ’NİN OYUNDA AZALMA VAR”

“Bu noktada Cumhur İttifakı’nın oylarına baktığınız zaman bir azalma söz konusu değildir. Tam tersine karşı tarafta bir azalma vardır. Mesela Yeşil Sol Parti’de ciddi oranda oy düşüşü oldu. Yeşil Sol Parti bizim partimizin 2 katı kadar oy aldı ama bizim 3 katımız kadar milletvekili aldı. Biz 140 binin üzerinde oy aldık, biz onların yarısı kadar oy aldık ama 3’te 1’i kadar milletvekili çıkardık. Böyle bir talihsizlik oldu. Çok sayıda bir oranla milletvekili çıkaramadık. Abdulahat Arvas bey çok başarılı bir milletvekiliydi, bu memlekete çok önemli hizmetleri oldu.”

“YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR”

Şehrivan’ın Van’ın mevcut sorunları ve ihtiyaç duyduğu projeler ile ilgili hazırlıklarının olup olmadığı ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Kayatürk, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “AK Parti projeler yapan, proje üreten bir partidir. AK Parti bugüne kadar Türkiye’nin her tarafında muazzam projeler ortaya koymuş ve bu projelerin hepsini tek tek gerçekleştirmiştir. Van’a da bugüne kadar dünya kadar yaptık. Bu yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Biz, yapacağımız şeyleri söylediğimizde halk buna inanıyor. Halk, bizim için ‘Bunlar söylemişse yapar’ diyor. Erdoğan söyler ve yapar. Başkaları sadece söyler ve geçer. Bu vesileyle biz şu dönemde birkaç önemli proje üzerinde durmamız gerektiğine inanıyoruz.”

KAYATÜRK DE KATILIYOR: ÇEVRE YOLU VE SAHİL YOLU BİTMELİ

"Çevre Yolu’nun, Sahil Yolu’nun bir an önce bitmesi lazım. Vatandaşlar bizden stadyumun olması gerektiğini söylüyorlar. Vatandaşlar meyve-sebze pazarı istiyorlar. Bir kısım vatandaşımız havalimanı yerinin ve havalimanının değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Vatandaşlarımız yeni bir üniversite istiyor. Bunların hepsinin üzerinde çalışıyoruz. Biz bunları şu an ki milletvekilleriyle, önümüzdeki sene yapılacak yerel yönetimler seçimiyle birleştirerek muazzam projeler ortaya koyacağız. Bu projelerin gerçekleşmesi isteniyorsa bizi güçlü kılacaklar. Biz bunlarla alakalı hazırlıklarımızı, çalışmalarımızı yapıyoruz.”

“VAN SEÇİMLERDE GÜÇLÜ BİR DESTEK VERİRSE BİZ DE ANKARA’DA GÜÇLÜ OLURUZ”

28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu ile ilgili de yorumlarını paylaşan Kayatürk: “Biz Cumhurbaşkanımızın Allah’ın izniyle kazanacağını biliyoruz. Ona inanıyoruz. Halkın çok büyük teveccühü var. Van, bu defa Cumhurbaşkanımıza çok büyük destek verirse biz Genel Merkezimizde, Bakanlıklarda, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çok daha güçlü oluruz. Bizim hedefimiz budur. Bu nedenle Vanlı hemşehrilerimizin bu sefer çok büyük destek vermesini istiyoruz. Ki biz Ankara’dan Van’a güçlü hizmetlerle dönebilelim. Cumhurbaşkanımız kendi de söyledi. Van’da kendisinin çok hizmetleri oldu. Depremde Van’ın yanına bir Van koydu. Erciş’in yanına bir Erciş koydu. Edremit’in yanına 5 Edremit koydu. Buna rağmen seçimlerde çok başarılı olmadığımız seçim dönemlerde Van’a olan hizmetleri durdurmadı. Ama bizim vekil olarak, Van’daki siyasi aktörler olarak Ankara’da güçlü olmak için burada güçlü bir desteğe ihtiyacımız var. Yoksa yatırımlar yine her halükarda gelmeye devam edecek inşallah.”

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Bakmadan Geçme