Servet Yenitürk'ten Vanspor yönetimine tepki!

Vanspor eski kulüp başkanı Servet Yenitürk, Elite World Otel'de basınla bir araya gelerek Vanspor Kulüp Başkanı Feyat Kıyak'ın iddialarına yanıt verdi.

Vanspor Kulüp Başkanı Feyat Kıyak’a yanıt veren eski kulüp başkanı Servet Yenitürk, “Bugüne kadar hiçbir futbolcunun SGK’sı ve vergisi ödenmedi. Seyithan İzsiz döneminden bugüne kadar hiçbir futbolcunun ne sigortası ne de vergisi ödenmedi. Sadece iki tane yapılandırılan taksit ödenmiş. Vanspor’un SGK ve vergi borçları ciddi bir sorun yaratacak. Vanspor’u uçuruma götürüyorlar” dedi.

“Cumhuriyet Başsavcılığında 3 dava açtım”

Feyat Kıyak’ın açıklamaları üzerine konuşan Yenitürk, “Vanspor Kulüp Başkanı Feyat Kıyak, bilindiği üzere iki kez basın açıklaması yaparak şahsımı hedef aldı. Hepimizin gönlü Vanspor’un yanındadır. Gelmiş geçmiş yönetimler ve başkanlar içerisinde inanıyorum ki benim kadar fedakarlık yapan kimse yoktur. Benim kadar Vanspor’u düşünen kimse yoktur. Vanspor için çok büyük fedakarlıklar yaptım. Vanspor’u altın tepsi de arkadaşlarımıza sunduk. Feyat beyin şahsıma yönelik yaptığı açıklamada canlı yayın esnasında cevap vermek istiyordum fakat canlı yayını veren arkadaşları defalarca aramama rağmen dönüş yapılmadı. Benim orada söz hakkım doğmuştu. Haksız iftiralar, yalan, dolan, şantaj her türlü hakarete maruz bırakıldım. Canlı yayını veren arkadaşlar bize cevap verme hakkı tanımadıkları için ben mecburen savcılığa başvurmak zorunda kaldım. Cumhuriyet Başsavcılığına hakkımdaki iftiralar, yalan, dolan, hakaretler, şantajlarıyla ilgili 3 dava açtım. Bunların hesabını orada verecekler. Feyat bey ikinci açıklamasında benden cevap beklediğini ifade etti. Bende basının karşısına geçerek hakkımdaki iftiralara, yalanlara, şantajlara onların sokak ağzıyla değil, belgelerimle cevap vermek istedim. Çünkü bazı insanlarımız bunlara maalesef inanıyor.  Feyat bey ilk basın açıklamasında alacaklarımdan dolayı kulübe icra gönderdiğimi söylemiş, benim alacağımı onun gücü yetmez ödemeye, Vanspor’a 10 buçuk milyon kendi cebimden para aktardım. Tamamının dekontlardı mevcuttur. Kendi adıma bankalardan çektiğim kredilerin tutarını faizsiz sadece anapara olarak Vanspor’a para yatırdım. Seyithan İzsiz ve Mehmet Avcı göreve gelirken özel bir muhasebe tutup bir yıl inceleme yaptı. Çıkan sonuç şuydu; fazlasını vermiş, eksiğini bırakmamış, ben Vanspor’u devrederken, çok mücadele ettim” dedi.

“Vanspor için büyük fedakarlıklar yaptım”

Göreve geldikten sonra Vanspor için büyük fedakarlıklar yaptığını söyleyen Yenitürk, “İlk geldiğimde dönemin valisi Murat Zorluoğlu ve genel sekreter Mustafa Yalçın benim başkanlığımda Vanspor için güzel bir yönetim kuracaklarını söyledi. Ben o gün sayın valim bu işi tek başıma götüremeyeceğimi ifade ederek harcamanın üçte birini karşılayabileceğimi söyledim. Bu şekilde Vanspor için her türlü fedakarlığı yapacağımı belirttim. Sayın valimiz kabul etti. 2018 yılının sonunda Vanspor’da göreve başladık. İlk devre bitmişti, şampiyonluk gibi bir hedefimiz yoktu. Ligi de o zaman 7 veya 8. sırada tamamladık ama şampiyonluk için takımımızı hazırlamıştık. O süreçte sayın valimize giderek takımın şampiyon olması için desteğe ihtiyacımız var. Sayın valimiz ne kadar ihtiyacımızın olduğunu söyledi. Bende 5 milyona ihtiyacımız olduğunu söyleyip 3 milyonun acilen verilmesi gerektiğini kaydettim. Valimiz ve genel sekreterimizin istişareleri sonucunda Büyükşehir Belediyesinde çalışan işçilerin maaşları Halk Bankasında yatırıldığı için 3 milyonluk kredi Vanspor için çekebileceğimizi ifade ettiler. Valimiz Halk Bankası Müdürüyle görüşerek durumu izah etti. Halk Bankası Müdürü evraklarımızı istedi, götürüp verdik. Bir çalışma sonucu Halk Bankası Bölge Müdürlüğünden kredimiz onaylandı ancak Genel Müdürlükten reddedildi. Çünkü derneklere kredi verilmiyordu. Biz bu paraya güvenerek futbolcularımızı transfer etmiştik. Bir hafta içinde peşinatlarının yatırılması gerekiyordu. Hemen valimizle görüşerek durumu izah ettim. Valimiz Halk Bankasıyla görüştüğünde müdür bey derneklere kredi verilmediğini söyledi. Kredi verilmesinin bir formülü olduğunu söyledi. Müdür şunu dedi Servet Yenitürk kabul ederse şirketleri zaten Halk Bankasıyla çalışıyor. Biz 3 milyonluk krediyi onun şirketlerine verebiliriz dedi. Ben orada kabul ederek Vanspor için 3 milyon kredi çektim. Parayı aldıktan sonra takımı hazırlayıp o sezon şampiyon olduk. 6 ay ödemesiz bir krediydi. O süreçte sayın valimiz ve genel sekreterimiz Van’dan ayrıldılar. Yeni gelen valimiz Mehmet Emin Bilmez kabul etmedi. Borç benim sırtıma kaldı. Biz birkaç taksit ödedik, pandemi döneminde yeniden ertelendi. Pandemiden sonra yine biz ödemeye devam ettik. Vanspor için Ziraat Bankası ve TEB’den kredi çektik. Arkadaşlarımızdan borç para aldık. Muhasebecim aracını satmıştı. 200 bin lira getirip Vanspor’a verdi. Bu 10 buçuk milyon dediğimiz borç bankalardan ve arkadaşlarımızdan aldığımız paradır ama ödediğimiz borca geldiğinde en az 12 milyon ödeme yaptık” ifadelerini kullandı.

“İstedikleri her şeyi yapıp sözümde durdum”

Vanspor’da kulüp başkanlığı görevini devrederken istenilen her şeyi yaptığını söyleyen Yenitürk, “Seyithan beyle görüşerek Vanspor’un 19 buçuk milyon borcu olduğunu söyledim. Bunun 10 buçuk milyonu dışarıya alan borçtur ama benim ve şirketlerimin üzerimden borç aktarılandır. Geriye kalan borçlar ise geçmişten gelendir. Seyithan bey 10 buçuk milyonu karışmadığını ama diğer borcu kabul ettiğini söyledi. Bende tek bir şartla kabul ederim dedim. O dönem transfer tahtamız kapalıydı. Sigorta ve maliyeden vergi borcu yoktur yazısı istiyordu. Bunları almadan transfer tahtasını açamıyordu. O dönem kime gittiysem bir tapu bulamadım. Tek bir araç kimseden alamadım. Ya transfer yapmayıp Vanspor’u tekrar üçüncü lige, oradan da amatöre düşürecektik ya da bir fedakarlık yapıp sahip çıkacaktım. Kızımın aracını, çalışanımın aracını, dostumun aracını, ortağımın aracını ve şirketimin iş makinelerini protokol yaparak ipotek koydurdum. Seyithan bey benden iki yıl süre istedi. Bende Mehmet Avcı, Seyithan İzsiz ve Akın Dinçer’e bu borçları ödemek için ne gerekiyorsa yaparım ama araçlarımın durumunun bir an evvel düzelmesini istiyorum. Bakın ben 10 buçuk milyon borcu üstlendim. Kimseye mahcup olmak istemedim. Tamam dediler en kısa zamanda bunları çözeceğiz. Bana önce noterden taahhütname ver, teminat istediler, protokol yapalım dediler. İstedikleri her şeyi yaptım. Ben sözümde aslanlar gibi durdum ama onlar sözünde durmadı. Sürekli oyaladılar. Seyithan bey gitti, Mehmet Avcı geldi. Mehmet beyle konuştum, güncel borçlar ve normal borçların yatırılmadığını söyledim. Bir futbolcunun ne bir gün SGK’sı ne de vergisi ödenmedi. Araçlara icra geleceğini söyleyerek uyardım. Üçüncü ayda protokol yapıldı. Altıncı ayda güncel borçlar ihmal edilmeden yapılandırılan borçların bir kısmı yatırılacaktı. Yönetim kurulu kararında Adnan Bayram ve Levent Cankurtaran dışında herkesin ıslak imzası var. Avukatlarımız bunu mahkemeye verdi. Hepsinin de haberi vardı” diye konuştu.

“Vanspor için bedenimi taşın altına koydum”

Van’ın markası Vanspor için elinden gelen her türlü desteği verdiğini söyleyen Yenitürk, “Vanspor’u alırken 6 milyon 450 bin lira borcu vardı. Resmiyette bu borç görünmüyordu. Bana normalde 4 milyon civarında bir borç ibra edilmişti ama maalesef başka geçmişten gelen borçlarda gün yüzüne çıktı. Hepsini ödedik, Feyat beyin dediği gibi eski yönetimin borcudur demedik. Vanspor’u 19 buçuk milyon borçla devrettik. 10 buçuk milyonu ben üstlendim. Geriye kalan 9 milyonunun 6 buçuk milyonu eski borçtur. Servet Yenitürk üç buçuk yılda kendi imkanlarımla Vanspor’u bir kez şampiyon etti. İki kez de play-off oynattı. Bıraktığı borç 3 milyondur. Bitexen’den 16 milyon, valilikten 2 milyon, Seyithan İzsiz’in yönetiminden 6,7 milyon,  Spor Toto’dan para geldi. Toplamdan 32 milyonun üzerinde para geldi başarı yok. Bakın biz pandemi döneminde PCR testi yaptırıyorduk. PCR testine yaklaşık 2 milyon hara harcadık. Bunun 1 milyon 750 bin lirasını kendi cebimden karşıladım. Bunu ilk defa açıklıyorum. İnanın ben bunu söylemekten utanıyorum. Bakın ben bu PCR testini şuan mahkemeye versem verdiğim parayı alırım ama Vanspor’a kurban ettik. PCR testini yaptırmak için de Ankara’daki hastanemi kefil gösterdim. Ben 16 milyon borç ödedim. Birçok cebimden verdiğim parayı bir yere yazmadım ama inanın Vanspor’a gram kadar destek vermeyenler kadar reklam yapmadım. Ben Vanspor üç kızımın evini sattım. Kendi oturduğum evimi sattım. Altın yumurtlayan işyerimi 1 buçuk milyona devrettim. Bugün o işyerimin değeri 6,7 milyondur. Sözümde durmak için hastanemin yüzde 20’sini sattım. Acaba bu zamana kadar başka bir kulüpte böyle bir fedakarlık yapan biri var mı? Vanspor kurulduğu günden bu yana yönetim veya başkanlardan benim yaptıklarımın 10’da birini yapan var mı? Buna rağmen iftiralara maruz kalıyorsam, tehdit ediliyorsam, insanlar bana kışkırtılıyorlarsa hakkımı savcılıkta arayacağım. Kimsenin tehdidine, şantajına boyun eğmedim eğmeyeceğim. Ben kendimi ifade edemedim. Bu kadar fedakarlık yapmama rağmen reklamımı yapmadım. Eğer ben araçlarımı ipotek ettirmeseydim Vanspor transfer yapamıyordu. Şuan belki de amatör lige düşmüştü. Vanspor’da ödemeler Seyithan İzsiz beyle nasıl başladıysa öyle gidiyor.  Bugüne kadar bir futbolcunun SGK’sı ve vergisi ödenmedi. Sadece iki tane yapılandırma taksiti ödenmiş, oda ihlal edilmiş, şuan 7 milyon borç var. Vanspor’u uçuruma sürüklüyorlar. Mehmet Avcı döneminde Vanspor’un hayatını kurtarmak için ihtar çektim. Çünkü o dönem Vanspor’a çok güzel para geliyordu. Eğer ödemeleri yapsaydılar şuan Vanspor’un borcu yoktu” dedi.

“Hakkımı savcılıkta arayacağım”

Yenitürk son olarak şunları söyledi; “Feyat bey göreve geldikten sonra ziyaretine giderek her zaman yanında olacağımı söyledim. Eray Çelik araçlarımın durumunu çözmek için benden 6 ay süre istedi verdim ama çözmediler. Bakın ayda 300 bin liraya kiraya verdiğim araçlarımı yakalanır diye çalıştırmıyorum. Feyat bey daha o gün bize ihtar geldiğini söyledi. Bakın bana dedi sen haklısın. Biz ihtara itiraz edemeyiz. Şimdi kalkıp haberim yok diyor. Konuşmalarımızdan bir gün sonra bütün kulüpler bir sefere mahsus TFF’den borcu yok yazısı istememesini dile getiriyor. TFF’de bunu kabul edip transfer tahtasını açıyor. Feyat bey ne güncel borçları ne de yapılandırılan borçları ödemedi. Arkadaşlarımın araçlarına icra geldi. Arkadaşlarımız ipoteğin kaldırılmasını istedikleri için üyelikleri silindi. Yazık, keşte bu arkadaşlarımıza ahde vefa örneği sergilenseydi. Şuan Feyat bey hakkında dava açtım. Ben hakkımı savcılıkta arayacağım.”

Bakmadan Geçme