İsrail alev alev yanıyor! Yargı reformuna karşı iç savaş uyarıları yapılıyor...

Reform tartışmalarının gölgesinde iç savaş uyarıları arttı. Cumhurbaşkanı Herzog, Netanyahu'dan geri adım atmasını istedi. Gözler, Tel Aviv yönetiminin alacağı karara çevrildi.

İsrail hükümeti, Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırmayı amaçlıyor.

Reform paketiyle yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltılması hedefleniyor.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açtı.

On binlerce İsrailli, düzenlemeyi protesto etmek için haftalardır protestolarını sürdürüyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, son günlerde tansiyonun yükseldiği gösterilerin gölgesinde iç savaş konusunda uyarıda bulunmuştu.

Herzog: Bütün İsrail halkının gözleri sizde

Yeni bir açıklama yaparak Başbakan Binyamin Netanyahu'ya seslenen Herzog, düzenlemenin geri çekilmesi istedi:

Bu akşam çok zor sahneler gördük. Başbakana, hükümete ve koalisyon üyelerine sesleniyorum: Duygular zor ve acı verici. İnsanları derin bir endişe sarıyor. Güvenlik, ekonomi, toplum... her şey tehdit altında. Bütün İsrail halkının gözleri size çevrilmiş durumda.

Gantz: İç savaştan korkuyorum

Eski İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, hükümetin tartışmalı yargı reformuna karşı ülke genelinde gittikçe artan gösterilere ilişkin, "Burada (İsrail'de) bir iç savaş çıkmasından korkuyorum." demişti.

Gantz, "Halkımın içinde yaşıyorum ve nasıl parçalandığımızı görüyorum." ifadelerini kullanmıştı.

"Yasayı derhal durdurmaya davet ediyorum"

Tel Aviv'de bazı kesimler, ülkedeki karışıklığın önüne geçmek istiyor. Cumhurbaşkanı Herzog, söz konusu açıklamasının devamında şunları söyledi:

İsrail halkının birliği adına, sorumluluk adına yasayı derhal durdurmaya davet ediyorum. Knesset'teki tüm parti liderlerine, koalisyona ve muhalefete sesleniyorum.

Bennett: İsrail tehlike altında

İsrail’in eski başbakanlarından Naftali Bennett, ülkede Savunma Bakanı'nın görevden alınmasına yol açan tartışmalı yargı düzenlemesinin yarattığı siyasi kriz için, "İsrail, Yom Kippur Savaşı'ndan beri en büyük tehlike altında." yorumunu yaptı.

"Yom Kippur Savaşı" veya "1973 Arap-İsrail Savaşı" olarak adlandırılan ve 6-25 Ekim 1973 tarihleri arasında yaşanan savaşta, Mısır ve Suriye liderliğindeki Arap devletleri İsrail'e karşı savaş başlatmıştı.

"Bedelini ağır ödedik"

İsrail basınının aktardığına göre, Netanyahu liderliğindeki Likud’dan Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, ülkedeki krize ilişkin, şöyle dedi:

Açıklama yapmamanın bedelini ağır ödedik. Yargı sisteminde yapılacak reform gerekli ve hayatidir. Ancak ev yandığında kimin haklı olduğunu soramazsınız, su dökmeli ve içindekileri kurtarmalısınız.

Eğer Başbakan, ülkede meydana gelen çatlağı önlemek için (yargı düzenlemesi) yasa tasarısını durdurmaya karar verirse, onun bu tutumunu desteklemeliyiz.

Bakmadan Geçme