İl Kültür Turizm Müdürü Erol Uslu'dan Ermeni Ayini hakkında konuştu

Ermeniler için büyük önemi olan tarihi Akdamar Kilisesi, pazar günü 10'uncu ayine ev sahipliği yapılacak. Ayin hakkında açıklama yapan İl Kültür Turizm Müdürü Erol Uslu, Ermeniler için her türlü tedbirlerin alındığını söyledi. Son dönemlerde yapılan fiyat artışlarıyla ilgili bugüne kadar bir açıklama yapmayan Uslu'nun Ermeniler için tüm tedbirleri alması dikkat çekti.

İnanç turizminin merkezlerinden Akdamar Kilisesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Akdamar Kilisesi'nde 2005 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihi kilise, 2007'de uluslararası törenle 'anıt müze' olarak açıldı.

Tarihi kilisede ilk ayin de 95 yıl aradan sonra 19 Eylül 2010'da yapıldı. Her yıl ayine katılmak isteyen binlerce kişi, kentteki otellerde rezervasyon yaptırıyor. Yılda 1 gün ayin izni verilen kilisede güvenlik gerekçesiyle 2015'ten sonra 3 yıl ara verilen ayinler, güvenlik sorunlarının çözülmesinin ardından tekrar başladı. Akdamar Kilisesi'nde bu yıl 10'uncu ayine ev sahipliği yapılacak.

Pazar günü yapılacak ayin öncesi açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, ilk ayinin 2010 yılında yapıldığını hatırlatarak, "Pazar günü yapılacak ayinin güzel ve sorunsuz geçmesi için tüm paydaşlarımızla birlikte görev dağılımları yapıldı. Pazar günü de ayin gerçekleştirilecek. Herhangi bir aksaklığa mahal vermemek için tüm tedbirleri aldık. Güvenlik güçlerimizde alanın güvenliği açısından gerekli tedbirleri aldılar. Umuyoruz ki bu yıl yapılacak 10'uncu ayinde herhangi bir aksaklık yaşanmadan barış, huzur ve güven içerisinde güzel bir ayin gerçekleşmiş olur. Bir kez daha Van'dan dünyaya barışın, kardeşliğin, huzurun sembolü olan Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nden tekrar bir Ermeni ayinine ev sahipliği yapan bir Van olarak, o güzel görüntüyü vermek istiyoruz" dedi.

Ermeniler giriş ücreti ödeyecek mi?

2022 yılında Akdamar Adası giriş ücretlerine yapılan zamlar sonrasında vatandaşların adaya gitmeleri hayal oldu. Kentteki tarihi ve turistik yerlerin başında gelen adaya gitmek için 100 lira vatandaşın cebinden çıkıyor. Defalarca gündem olan Akdamar Adası ücret zamları hakkında tek bir açıklama yapmayan İl Kültür Turizm Müdürü Erol Uslu'nun, 1915-1918 yıllarında Ermeni çetelerinin bölgede verdiği tahribatın sembolü olan Akdamar Kilisesi'ni barışın ve huzurun sembolü olarak göstermesi, İl Müdürü Uslu'nun turizm ve kültürden ne kadar uzak birisi olduğunu ortaya koydu. Vanlıların fiyat zamlarıyla ilgili tepkilerinin yükseldiği bugünlerde, Ermenilere karşı fiyat uygulaması olacak mı? Olursa ne kadar olacak? sorularını akılara getirdi.

Editör yorumu:

İl Müdürü Uslu'nun Van'ın Rus ve Ermeni işgaline uğradığı 1915 Mayıs ayında muhacir Vanlıları kayıklarla Gevaş'a götüren Ermenilerin kadın çocuk demeden Vanlı müslümanları Akdamar adasına götürerek Taşnak çetesi ve kilise papazlarına teslim ettiğini ve 300 civarında Vanlı müslüman kadının vahşice katledildiğini ya unutmuş ya da bilmiyor. Akdamar kilisenin yılda bir defa ayine açılmış olması devletimizin kararıydı. Ermeni zulmüne maruz kalan Vanlılar devletin kararına saygılı olurken ilimizi temsil edenlerin de Vanlılara saygı duymasını beklemek her Vanlının hakkıdır.

Bakmadan Geçme