HDP Milletvekili Tayip Temel TBMM'ye Önerge Verdi

Van HDP milletvekili Tayip Temel Van Çevre Yolunda yaşanan sorunlarla ilgili TBMM'ye bir önerge sundu. Temel, Van'da 2009 yılında yapımına başlanan ve uzun yıllardır halkı mağdur eden çalışmaların Van halkını sıkıntıya soktuğunu savundu.

Van HDP milletvekili Tayip Temel Van Çevre Yolunda yaşanan sorunlarla ilgili TBMM'ye bir önerge sundu. Temel, Van'da 2009 yılında yapımına başlanan ve uzun yıllardır halkı mağdur eden çalışmaların Van halkını sıkıntıya soktuğunu savundu. Arsa sahipleri, çalışmaların sonuç vermemesinin üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevre yolu yakınındaki arsa sahiplerinin arsalarını kamulaştırmak yerine hisseleştirmeyi tercih ettiği ileri sürdü. Arazi sahipleri rızaları dışında arazilerinin maliyeye devredildiğini belirten Milletvekili Tayip temel Van halkının yaşadığı mağduriyete ses olmak için TBMM'ye bir soru önergesi sunmuştur.

İşte Tayip Temel'in TBMM'ye sunduğu soru önergesi:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.                                               

                                                                                                                       Tayip TEMEL

                                                                                                                      Van Milletvekili

Van’da 2009 yılında projelendirilen ve bir süre sonra çalışmalarına başlanılan 41 kilometrelik çevre yolu aradan geçen 12 yıla rağmen henüz bitirilmemiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Ekim 2020’de yaptığı Van ziyareti sırasında "Müjde, çevre yolunu yapıyoruz" diyerek talimat vermiş; ancak Edremit’te başlayan çalışmalar yeniden durdurulmuştur.

Öte yandan yapımı bir türlü tamamlanmayan çevre yoluna tekabül eden arazilere kamulaştırma uygulamayan Bakanlık, bunun yerine 3194 Sayılı İmar Kanun’un 18'inci maddesini uygulayarak arsa sahiplerinin arazilerini hisselendirmeyi tercih etmektedir. Birçok arazi, sahiplerinin rızası dışında maliyeye devredilmiştir. Bir araziye 10 kişinin ortak edildiği bilgisi basına da yansımıştır. Ayrıca kent merkezinde arsası olan yurttaşlara rızası alınmadan örneğin taşlık, kıraç bir yapıya sahip olan Erek Dağı’nın eteğindeki arsalar verilmiştir. Söz konusu uygulamayla çok sayıda yurttaş mağdur edilmiştir Yurttaşların mağduriyetlerinin giderilerek çevre yolunun bir an evvel tamamlanması elzemdir.

Bu bağlamda;

  1. Van’da yapılacak çevre yolunun yurttaşları mağdur etmesinin yanı sıra doğaya/ekolojiye vereceği zararın boyutu hesaplanmış mıdır?
  2. Van Çevre Yolu aradan geçen 12 yıla rağmen neden hala bitirilmemektedir?
  3. Van Çevre Yolu ne zaman hizmete açılacaktır?
  4. Van Çevre Yolu’na tekabül eden arazilere kamulaştırma uygulamama gerekçeniz nedir?
  5. Van Çevre Yolu yapımı için hisselendirilen toplam arazi miktarı kaç hektardır?
  6. Kaç yurttaş, arazisi kamulaştırılmayıp hisselendirilerek mağdur edilmiştir? Bu kapsamda arazi sahipleri ile herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?
  7. Yurttaşların söz konusu mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
  8. Hangi illerde çevre yolu yapımı sürecinde halka ait araziler hisselendirilmeden sadece kamulaştırılmıştır?

 

Bakmadan Geçme