Guinness rekorlar kitabına giren Van Kahvaltısı'nın adı var tadı yok!

Van'ın tanıtımda ve turizmdeki en önemli gücü olan Van Kahvaltısı marka değerine rağmen hak ettiği ilgiyi görmüyor. 2014'teki Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi sağlayan etkinlik, 2020 yılında Van'dan başlatılan Dünya Kahvaltı günü çabalarına rağmen dün gerçekleştirilen Dünya Kahvaltı Günü etkinliği beklentilerin altında kalan bir etkinlik oldu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın ismini Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırmayı başardığı Van Kahvaltısı, dört yıl önce başlatılan Dünya Kahvaltı Gününü yine sönük geçirdi.

FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ'NİN ÖZEL HABERi

Büyük umutlarla duyurulan ve ses getiren bir şekilde tanıtılan kahvaltı gününde Van Kahvaltısı markasına yakışan bir organizasyon yapılmadığı dikkat çekti. “Kahvaltını Al Gel” çağrısı dışında bir çalışmanın yapılmadığı organizasyona katılmak için vatandaş ulaşım başta olmak üzere ciddi zorluklar ile karşılaşırken, etkinlik alanında beklenilen coşku ise oluşmadı. Van Alışveriş Festivali’nin de son birkaç yıldır yaşadığı ilgisizlikten Van Kahvaltısı da Dünya Kahvaltı Günü nasibini almış oldu.

REKORLAR KİTABINA GİREN KAHVALTI ETKİNLİĞİNİN YİNE TADI YOK!

Van’ın son dönemlerdeki en büyük zenginliği ve gastronomi turizmindeki gücü olan Van Kahvaltısı, 2014 yılında büyük bir üne kavuştu. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile kentte görülmemiş bir organizasyona imza atıldı ve dünyanın en büyük kahvaltı sofrası kuruldu. Van Kalesi’nin altında tam 51 bin 793 kişinin katılımıyla ‘Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası’ rekorunun kırılması sonrası, Guinness Rekorlar Kitabı’na Van adı da yazılmış oldu. Bu etkinliğin sahibi olan Van TSO daha sonra 2020 yılında Van kahvaltısını dünyaya tanıtmak amacıyla Haziran ayının ilk Pazar’ını ‘Dünya Kahvaltı Günü’ ilan etti.

PANDEMİ DÖNEMİNDE BİLE DAHA ÇOK SES GETİRMİŞTİ

Pandemi dönemi olmasına rağmen ilk birkaç yıl dünya genelinde ses getiren kahvaltı günü buna rağmen kentte sahiplenilemedi. Bu yıl üçüncü dördüncü kez kutlanmak istenen program için doğru düzgün bir program yapılmazken Dünya Kahvaltı Gününe bir gün kala sadece Van Kalesi civarında bir etkinlik düzenledi. Alalecele gerçekleştirilen etkinlik hakettiği şekilde geçmezken, etkinliğe sadece Van Vali Yardımcısı Yavuz Arslan,İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu ve Van TSO Başkanı Necdet Takva katıldı.

KURUM VE KURULUŞLARIN ÇOĞU YOKTU!

Van’da, kahvaltı kültürünü tanıtılmasını sağlamak amacıyla ‘Dünya Kahvaltı Günü' etkinliği’ düzenlendi. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Ticaret ve Sanayi Odası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün paydaşı olarak ilan edilen kahvaltı günü Van Kalesi’ndeki Tarihi Van Evi önünde kutlandı. Her Haziran ayının ilk Pazar günü olarak kutlanan ‘Dünya Kahvaltı Günü’ ilan edilmesi dolayısıyla düzenlenen etkinliğe Van Valisi Ozan Balcı il dışındaki programından dolayı katılmazken, Van Vali Yardımcıları Yavuz Arslan ve Adem Balkanlıoğlu, Van TSO Başkanı Necdet Takva, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu ve vatandaşlar katıldı. Edinilen bilgiye göre kapsamlı bir program oluşturulmayan Kahvaltı Günü için son birkaç gün apar topar hazırlanan bir program yapıldı. Programda sadece kurulan çadırlar altında kahvaltı yapılması ile sınırlı kalındı. Öte yandan sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda ilk yıllardaki havasından uzak kaldı.

ETKİNLİKTE VAN VALİSİ YER ALMADI

Etkinlikte konuşan Van Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu, “Van ilimiz kültürüyle, tarihiyle, doğasıyla eşsiz güzelliklere sahip bir vilayetimizdir. Kahvaltımız, Van’ımız için vazgeçilmez bir unsurdur. Kavutuyla, otlu peyniriyle, murtuğasıyla birçok çeşidi olan Van kahvaltısı dünyada bir marka haline gelmiştir. Bu markayı dünyaya daha da duyurmak daha da zenginleştirmek amacıyla Haziran’ın ilk haftasının Pazar günü Dünya Kahvaltı Günü olarak kutlanmaktadır. Bu da Van kahvaltısının dünyaya tanıtılmasına vesile olmaktadır” dedi.

TAKVA: BÜYÜK BİR ÇABA GÖSTERİYORUZ…

Etkinlikte konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Dünyanın en keyifli günü olduğuna inandığımız bugün bir araya geldiğiniz için, kültürünüze, değerlerinize sahip çıkma çabası içerisinde olduğunuz için minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Biz ilkini 2014 yılında dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurma başarısıyla ortaya koyduğumuz günden bu yana kentimizin kültürel değerlerini en üst düzeyde tutmak, bunların uluslararası düzeyde bilinirliğini arttırmak, bunun bir katma değerli ürün haline gelmesi için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bugün de memnuniyetle görüyorum ki 4’üncüsünü düzenlediğimiz Dünya Kahvaltı Günü halkımızın büyük ilgi ve alakasıyla ama aynı zamanda dünyada birçok başkente, dünyanın farklı bölgelerinde, ülkemizin ve ilimizin farklı bölgelerinde büyük bir sahiplenmeyle kutlanmaya başlandı” dedi.

TAKVA DA ULUSLARARASI BİR ETKİNLİK OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ

Takva, “Geçen yıl UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde Dünya Kahvaltı Günü tescili için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yetkili kıldı. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Son 3 yıldır da ilimizin önemli dinamikleri olan Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi bu işi daha kurumsal, daha destekleyici, daha etkin hayata geçirmek için yoğun bir çaba harcıyor. Uluslararası bir etkinlik olması hasebiyle artık sadece bir Meslek Odası’nın başlattığı düzeyde bunu sürdürülebilir kılmanın çok mümkün olmadığı gerçeğinin farkındayız. Dolayısıyla bugün 4’üncüsünü düzenlediğimiz her yılın Haziran ayının ilk Pazar günü düzenlediğimiz Dünya Kahvaltı Günü artık TSO’dan da büyük bir düzeyde kutlanır hale geldi. Van’ın da sınırlarını aştı. Artık ülkemizin de sınırlarını aşarak dünya insanlarına ait, dünyanın en keyifli günü olma başarısını göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme