DSİ Van'da suyu kesti, binlerce Van Balığı öldü!

Van'da Devlet Su İşleri, sulama suyu için kapaklarını kapattı. Yumurta bırakma döneminde olan binlerce Van Balığı, susuzluktan öldü.

Van’ın Muradiye ilçesinde DSİ, sulama suyu için kapaklarını kapatınca Bendi Mahi Çayı’nda üreme dönemine giren binlerce Van Balığı ve on binlerce yumurta öldü. Van Gölü’nde bulunan endemik bir tür olan Van Balığı, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üreme dönemine giriyor. Tendürek Dağı’ndan doğan, Çaldıran, Muradiye ilçelerinden geçen ve Van Gölü’ne dökülen Bendi Mahi Çayı, Van Balığının önemli yumurta bırakma yataklarından biri. Ancak DSİ, sulama amacıyla suyu tarlalara yönlendirdi. Çay yatağının susuz kalması balıkların ve yumurtaların ölümüne neden oldu.

‘BU BİR DOĞA KATLİAMI’

 Van Çevre ve Ekoloji Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, devletin resmi kurumu DSİ eliyle balık katliamına imza atıldığını söyledi. Kalçık, Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü olan Van Balığının yumurtlama döneminde olduğunu, on binlerce yumurtanın balığa dönüşmeden yok olduğunu ifade etti. Bunun bir doğa katliamı olduğunu vurgulayan Kalçık, "Başta valilik olmak üzere tüm resmi kurumlar balık avlanma yasağına uyulması şeklinde duyurular yapsalar da DSİ bu katliamla tüm yasak boyunca avlanacak balıkların on katı bir balık katliamına neden oldu” diye konuştu.

Kaynak: Gazete Duvar

Bakmadan Geçme