Başkan Uğurlu, 'Tüketicileri yanıltmaya kimsenin hakkı yok!'

Van Kahvaltısı'nda fiyatların 100-120 Lira'ya ulaşmasının ardından Van kahvaltısında fiyat düzenlemesine gidildi. 2017 yılında 30 lira olarak belirlenen tavan fiyat, 35 ila 45 lira olarak güncellendi. Fiyatları kamuoyunda 45 lira olarak dillendirenlere Tüketiciler Birliği Başkanı Erhan Uğurlu'da sert uyarı geldi.

En son 2017 yılında Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası tarafından belirlenen 30 TL fiyat üzerinden ikram edilmesi gereken Van Kahvaltısı, yaklaşık 4 yıldır fiyatı 100-120 TL’ye kadar çıktı. Artan tüketici şikâyetleri üzerine Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanlığı harekete geçti ve ilgili kurumları yeni fiyat belirlemeleri ve tüketici mağduriyetinin önüne geçerek yeni fiyatların belirlenmesinde büyük rol oynadı.

Geçtiğimiz günlerde artan tüketici şikayetlerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu, ilgili kurumlarla karşılıklı görüşme talep etmişti. Bu talebe karşılık veren İl Ticaret Müdürü Murat Keremoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Sebahattin Ergenç, Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu, Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil, ilçe zabıta müdürlükleri ve diğer odaların katılımlarıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantının ardından Van Büyükşehir Belediyesi sıkı denetimler başlatarak birçok işletmeye fahiş fiyat uyguladığı için cezai işlem uyguladı.

Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanlığı bir karar alarak, yeni fiyat tarifesini açıklayarak, karışıklığa son vermek istedi. Ancak bu kez başka bir karışıklık meydana geldi. Van Kahvaltısı Oda’nın açıklamasına göre 1. Sınıf ve 2. Sınıf olmak üzere ikiye ayrıldı.

Yaklaşık 4 yıldır 30 Lira fiyat belirlenmişken buna rağmen fahiş fiyatlarla satış yapan işletmelere karşı kimse yorum yapamazken, Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu’nun konuyu gündeme getirmesiyle birlikte her kesimden peş peşe açıklamalar yapıldı. ‘Van Kahvaltısı fiyatları 45 Lira oldu’ diye kamuoyuna bilgiler aktaranlar, ikinci bir tartışmayı beraberinde getirdi. Kamuoyuna tavan fiyattan bilgi sunanlar, tüketiciyi yanlış yönlendirme girişiminde bulundular.

KAHVALTI FİYATLARI 35 İLE 45 LİRA OLARAK BELİRLENDİ

Bazı basın yayın organlarına Van Kahvaltısı 45 Lira diye açıklama yapanların tüketicileri yanıltmaya ve yanlış yönlendirme çabası olarak değerlendirilirken, bugüne kadar konu hakkında çekimser davrananların da konuyu sahiplenmeleri dikkatlerden kaçmadı. Oysa, Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası tarafından açıklanan 1. Sınıf kahvaltı 35 TL, 2. Sınıf kahvaltı fiyatı ise 45 TL olarak belirlendi. Sadece 1. Sınıf işletmelerin fiyat tarifesini kamuoyuyla paylaşan bazı kesimler tüketiciyi yanıltma ve itibarsız paylaşımlar yapmaktadır. Bu zamana kadar tek bir girişimi dahi olmayanların şimdi neden çıkıp fiyat tarifesini kendileri tüketiciye sunmuş gibi lanse ettikleri de merak konusu oldu.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ’NDEN SERT AÇIKLAMA!

Konu ile ilgili Tüketiciler Birliği’nden yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Son günlerde sosyal medya hesaplarından ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde fiyatların 45 lira olduğunu servis edenlerin yaptığının kamuoyunu bilgilendirme görevinden çıkmış, kamuoyunu yanıltmaya ve tüketiciyi yanlış yönlendirmeye yönelik yapılmıştır. Van Kahvaltısındaki fiyatların belirlenmesi yönündeki girişimlerimizi sahiplenerek, sevinç nidaları atanları da anlamakta zorluk çekiyoruz. Keşke biz gündeme taşımadan sahip çıksalardı da bu mutluluğu beraber yaşasaydık. Ayrıca daha önce kamu yararına olan ve tüketiciyi bilinçlendirme yönündeki haberlerimizi sansür edenlerin fiyat haberini 45 lira olarak gündemlerine almalarını ise kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Bizler konunun takipçisi olacağız. Tüketicilerimizi bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Kendini fenomen zanneden şovmenlere inat, halkımız için değil elimizi gövdemizi taşın altına koyacağız. Bu memlekete bir sözümüz var. Genelde daha güzel bir Türkiye, yerelde de daha güzel bir Van için hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Bu vesileyle, Van Kahvaltısı fiyatının 35-45 lira olarak belirlenmesinde gerçek manada destek sunan Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Daire Başkanlığı, İl Ticaret Müdürlüğü ve Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanlığı’na teşekkür ediyoruz” denildi.

Bakmadan Geçme