Başkan Kandaşoğlu, 'hazırız, yüreğiniz varsa hodri meydan'

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri tartışılmaya devam ediyor. Son dönemlerde kentin tek gündemi olan oda seçimi konuşulurken, adaylardan da açıklamalar ardı ardına geliyor. Van İl Seçim Kurulu tarafından beyaz listenin aldığı 1'nci grup iptal edilirken, Beyaz liste adayı Zahir Kandaşoğlu'da 19 meslek grubunda seçimlerin tekrar yenilenmesi için bir kez daha basın karşısına çıkarak, 'hazırız yüreğiniz varsa hodri meydan' dedi.

Beyaz listenin 10, mavi listenin ise 9 grup kazandığı seçimde İl Seçim Kurulu tarafından beyaz listenin aldığı 1’nci grup iptal edilirken, kurullun kararı ise tartışmalara neden oldu.

Adaylardan ardı ardına açıklamalar gelirken, beyaz liste adayı Zahir Kandaşoğlu da bir kez daha basın karşısına çıkarak, 19 meslek grubunda seçimlerin iptal olması için çağrılarını yeniledi.

KANDAŞOĞLU: VANLI HEMŞERİLERİMDEN YÜZ BİN DEFA ÖZÜR DİLİYORUM

Basın toplantısında konuşan beyaz liste adayı Zahir Kandaşoğlu, “Bugün çok üzülerek karşınıza çıkıyorum. Van’da ticaret, yatırım ve tüccarlık yapan vatandaşlarımız adına üzüntü yaşıyorum. Hiç kimse bu süreci hak etmemiştir. Bu tür bir olay ise hiçbir ilde yaşanmamıştır. Türkiye genelinde 365 oda ve borsa var ve hemen hemen yüzde 70’e yakını da seçimini yapmıştır. Biz ise 6 aydan beridir Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini konuşuyoruz. Bu süreç zarfında ise ciddi anlamda birçok oyunla karşı karşıya kaldık ve hala da kalmaya devam ediyoruz. Bunun için de tüm Vanlı hemşerilerimden yüz bin defa özür diliyorum. Bir mecburiyetten dolayı tekrar basın karşısına çıkmak zorunda kaldık.” dedi.

“19 MESLEK GRUBUNDA YARIŞTIK VE ONLAR KAYBETTİ”

Van Ticaret ve Sanayi Odası kentin aynısıdır diyen Kandaşoğlu, “Bu odada bulunan herkes esnaf ve tüccarlarımıza karşı sorumludur. Bu oda tüm sektörlerin öncüsüdür. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadan esnafların haklarını savunmak zorundadır. Bunun için bu odaya yakışan hareketler yapılmalıdır. Seçimdeki tüm sorunların en büyük sebebi şuandaki yönetimdir. Çünkü bu yönetim seçimden sorunlu olan kişilerdir. NACE kodları, üye listeleri, oda içerisindeki çalışmalar ve seçim hazırlıkların tamamını bu yönetim yaptı. Bugün 500 sahte belge varsa bunun da tek sorumlusu oda yönetimi be başkanıdır. Birde madem 500 sahte belge var neden sadece 1’nci grupta itiraz ettiler. 500 tane oy seçimin kaderini değiştiriyor. Bu sayıyı neye göre hesaplıyor. 19 meslek grubunda yarıştık ve onlar kaybetti. 6 aydan beridir sahada çalışıyorduk ve kaç tane esnaftan ‘mavi grubu oy vereceğiz’ cümlelerini duydunuz. Herkes mavi listenin gitmesini istiyordu.” diye konuştu.

“AYLARDIR USULSÜZLÜKLERİN YAPILDIĞINI SÖYLÜYORUZ”

Kandaşoğlu, cümlelerini şöyle sürdürdü: “İpekyolu seçim kuruluna verdiği dilekçede 11 oya itiraz ediyorlar ama 500 tane sahte oylardan bahsediyorlar. Birinci grupta itiraz etmesinin nedeni de oraya fazla şirket kaydırdığından dolayıdır. Bir oyla kaybedilen odalar var. Onların itirazları neden kabul edilmiyor. Kim Van halkını bu kadar rahatsız ediyorsa ben dahil olmak üzere Allah onun balasını versin. Bu bir seçimdir ve tercih meselesidir. Neden bu kadar büyük bir sorun haline getirdiniz. Aylardır usulsüzlüklerin yapıldığını söylüyoruz ama kimseye anlatamıyoruz. Bütün NACE kodlarının yerlerini değiştirdiler. Otomotiv meslek grubunda bana karşı mavi liste nasıl kazanabiliyor mu? Otomotiv içinde bulunan ailelerden biriyiz, bayi ve serviler bizde, oto sanayi sitesiyle iç içe olmamıza rağmen bu odayı kaybediyoruz. 39 tane şirketi bu odaya kaydırdılar. Bu insanların otomotivle bir ilgileri yok.”

"SİSTEM TAMAMEN ONLARIN ELİNDEDİR”

Kandaşoğlu, “Sistem tamamen onların elindedir. Kara kutu yani kare kod diye bir şey çıkardı ve bu direk bir suçtur. Seçimden önce bu sistem üzerinde ciddi çalışmalar yaptılar. Odada bir soruşturma başlatılırsa her şey ortaya çıkar. Oda başkanı seçim için 27 tane telefon alıp seçim kuruluna gönderiyor. Kare kod uygulaması için bu telefonları seçim zamanı kullanmaya başlıyor ama bize oy verecek üyelerin kare kodları okunmuyor. Biz bunu öğrenince hemen itirazlarımızı ilettik ve oy birliğiyle hakimin de kararıyla bu uygulamayı kaldırdık. Çünkü seçmenimizin yetki belgelerinin seri numaralarında harf ve sayı oynamasını olduğunu tespit ettik. Bundan dolayı yetki belgelerimiz okunmuyordu. Hatta hakime hanımın karşısında da kendi üyemizin kare kodunu okuttuk ve okunmadığına şahit olduk.”

“TÜMÜYLE İSTİFA EDİP YENİDEN SEÇİME GİDELİM”

Kandaşoğlu, “Seçime birkaç gün kala yaptığı açıklamada 19 meslek grubunu alacağını söyledi. Allah şahittir planı oydu. Eğer kare kod uygulaması yapılmış olsaydı 19 grubu da alıyordu ama yüce rabbim bu oyunu bozdu. Zamanında haberimiz oldu ve olaya el koyduk. Hakime hanımın kararıyla kare kod uygulaması iptal edildi. İnanın şuan bunları söylediğim için utanıyorum. Olayın bu kadar vahim bir durum almasını tahmin etmiyordum. Şerefimizle, namusumuzla aday olup hizmet etmek istedik. Pişman mıyız? Hayır asla pişman değiliz. Van’ı bu tür kişilerin eline bırakamayız. Van’ın ticaretinin bitmesine izin vermeyiz. Seçimin iptalini istiyor. Bakın beyaz liste olarak hazırız. Biz 30 meclis üyesi, onlar 27 meclis üyesi kazandı. Bugün istifa etmeye hazırız. Tümüyle istifa edip yeniden seçime gidelim. Samimiyeti varsa bugünden itibaren toplanıp istifa edip yeniden seçime gitmemiz için gereken adımı atar. Odaya bağımsız bir yönetim atanır. NACE kodları düzeltilsin, yetki belgeleri yeniden verilsin. Sil baştan yeniden şeffaf bir şekilde seçime gidelim. Kim kazandıysa tebrik edip olayı kapatalım. Esnafları, tüccarımızı ve halkımızı kimsenin huzursuz etmeye hakkı yok.” Dedi.

“RAMAZAN TEMİZER’E SORUN KAÇ OY KULLANDI?”

“Benim 20’ye yakın şirketim var. Gidip bakın Zahir Kandaşoğlu önceki seçim ve bu seçimde kaç oy kullanmış, birde benim yanıma gelip odada memur olan, odaya gelip işe başladığı zaman vergi mükellefi olmayan, hiçbir işi bulunmayan Necdet Takva’ya kaç oy kullandığını sorun. Ramazan Temizer’in ismini gururuma dokunduğu için söylüyorum. İnsan biraz ahlaklı, terbiyeli olur. Van Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri yetki belgelerini ceplerine koyarak gidip oylarını kullandı ama Ramazan Temizer okulun girişinde elinde 6-7 tane yetki belgesiyle içeri girdi, bende kendisine ayıp ettiğini söyledim. Odaya alırken hiçbir şirketinin bulunmadığını da ifade ettim. Şuanda da bir çağrı merkezinde yöneticisisin. Elindeki belgeleri sordum. Bana elindeki belgelerle oy kullanacağını sordu. Bunu odaya alırken memur olarak aldık. Gidip Ramazan Temizer’e sorun kaç oy kullandı? İşletmeleri nerededir?” ifadelerini kullandı.

“KİMSE TÜCCAR VE ESNAFI KENDİ GELECEĞİNE ALET ETMESİN”

Son olarak Kandaşoğlu, şunları söyledi:

“Van’a daha fazla zarar vermek, tüccar ve esnafı daha fazla rencide etmek ne benim nede kimsenin haddine değil. Bu ilin esnafı ve tüccarı çok namuslu ve şereflidir. Kimse tüccar ve esnafı kendi geleceğine alet etmesin. Kimsenin kendi çıkarı için bu esnaf ve tüccarı bu kadar rahatsız etmeye hakkı yok. Van Ticaret ve Sanayi Odası, esnafın ve tüccarın öz malıdır. Onların verdiği aidatlarla oda yönetiliyor. Bu seçim bundan dolayı çok şaibeli oldu. İlimizin kültürüne, tarihine yakışmadı. Orada bundan sonra başkan olsak bile vicdanımız rahat etmez. Biz bu seçimin tümüyle iptal edilmesini ve hodri meydan diyoruz. Bugün kazandığımız meclis üyeliklerinden istifa etmeye hazırız. Odada şaibe, dedikodu, odanın üzerinde birçok oyun oynanmasına rağmen seçimi kazandık. Seçimden bir gün sonra adliyenin önünde adalet mücadelesi verirken, Necdet Takva Gevaş’ta Belediye Başkanın makamında 1. Grup için oy istiyor. Mahkemeden önce nasıl bir karar çıkacağını biliyormuş.”

“BU İŞTE ÇOK CİDDİ ŞAİBE VAR”

“Bu işte çok ciddi şaibe var. Necdet Takva şuanda 1. Grupta kayıtlı olan şirketlerin zorlan yetki belgelerini alıyor. Noter aracılığıyla müdür ataması yapıyor. Tüccar ve esnafa güvenmiyor. Yetki belgesini geri istiyor. Esnaf ve tüccara birçok vaatte bulunuyor. 1. Grubu almak için her şeyi yapıyor. Necdet Takva’nın hakkında acilen soruşturma açılması gerekiyor. Bu arkadaşımız işlediği suç dolayısıyla çok ciddi bir ceza almalıdır. Bu seçim acilen iptal edilmelidir. Odaya acilen görevlendirilme yapılmalı ve yeni bir sistemle, yeni NACE kodlarıyla seçime gidilmelidir. Bu tablo ilimize çok ciddi yaralar açmıştır. İl dışında yaşayan esnaf ve tüccarlarımız, ilimizde istihdam yaratan, ciddi yatırımlar yapan, İran ve diğer ülkelerden gelen yatırımcıları rahatsız ve tedirgin etmiştir. Memleketin de yatırımına çok ciddi zarar vermiştir. Bundan dolayı çok üzüntü yaşıyorum. Yetkili mercilerden bu olayı biran önce çözmelerini rica ediyoruz.”

Bakmadan Geçme