Vanlı bilişimci sosyal medya uygulamalarının kişisel verileri kullanma kararları ile ilgili konuştu.

Sadece sosyal medya platformlarında değil, diğer elektronik cihazlarda da aynı durumun olduğunu ifade eden Almalı, evde kullanılan televizyonlarda da aynı gizlilik sözleşmesiyle vatandaşların karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

VAN HAKİMİYET GAZETESİ - ÖZEL HABER

WhatsApp'ın 7 Ocak tarihinde yayınladığı gizlilik sözleşmesi birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Vanlı Bilişim Uzmanı Recep Almalı, Whatsapp ve diğer sosyal medya platformlarının bu bilgileri gizlilik sözleşmesi kapsamında zaten elde ettiklerini, yeni alınan kararın ise sadece resmi anlamda bunu kullanıcılarına duyurması ile ortaya çıktı.

TÜM AKILLI CİHAZLAR BİLGİLERİMİZİ ELDE EDİYOR

Yazılım sözleşmelerini kullanıcıların okumadan kabul ettiklerini vurgulayan Bilişim Uzmanı Recep Almalı, " Kişisel verilerin üçüncü kişilerle paylaşımını kabul etmeyen kullanıcıların 8 Şubat tarihi itibariyle uygulamayı kullanamayacağı belirtilmektedir. “Sosyal medya uygulamalarının zaten bunları depoladığını ve bununda çok önemli olmadığını” ifade etmek çok yerinde bir tespit olmayacaktır. Şöyle ki; Watsapp'ın bu durumu bir dayatma ile uygulamak istemesi sorunlu olan tarafı. Yani bu sözleşmeyi ya kabul edersiniz, ya da uygulamayı kullanamazsınız tavrı çok etik durmamaktadır. Bunun yanında bu sözleşmeyi Avrupa ülkelerinde dayatamaması ise ülkemiz açısından önemli bir sorunu da gün yüzüne çıkarmaktadır. “Sosyal medya yasası” uyarınca facebook’un temsilci bulundurma düzenlemesine uymadığı düşünüldüğünde hesap sorulamaz yapısının oluşması olası bir durumdur. Oluşan tepkilere rağmen bu kararın geri çekilmemesi Whatsapp'ın bizleri çokta önemsemediği anlamına gelecektir. Bunun için yerli ve güvenilir uygulamaların kullanılması gerekmektedir"ifadelerini kullandı.

FACEBOOK VE WHATSAPP, BU KARARI AB ÜLKELERİNE DAYATAMAZLAR!

Sosyal medya devlerinin almış olduğu bu kararları Avrupa Birliği ülkelerine dayatma gibi bir şansları olmadığını ifade eden Almalı, "tüm akıllı cihazlarda olduğu gibi evde kullandığımız, sesli komut ile çalışan TV'lerde de aynı durumun olduğu ve daha önemlisi bu durum ortam ses dinlemesine kadar gidilebiliyor. Bununla ilgili akıllı TV kullanan vatandaşların TV gizlilik sözleşmesine yeniden göz atmalarını tavsiye ediyorum."ifadelerini kullandı.

 

TV Gizlilik sözleşmesi

Bakmadan Geçme