Van'da 'ücretsiz' özel okul skandalı!

Van'da liselere kayıt dönemi başlarken birçok sorunu da beraberinde getirdi. Özel eğitim Kurumların kanun tanımazlığı vatandaşları çileden çıkardı.

Van'da geçtiğimiz ay haksız kazanç elde ettiği iddialarını değerlendiren gazetemiz, Edremit ilçesinde bir özel okulun eğitim ödemesi adı altında velilerden haksız kazanç aldığı iddialarını gündeme taşımış, İlçe Milli eğitim Müdürlüğünü harekete geçirmişti. Özel Eğitim Kurumu hakkında incelemeler devam ederken skandala bir yenisi eklendi. Van'da Organize Sanayi Bölgesinde yer alan bir özel lisede veli ve öğrencileri yanlış yönlendirerek, hem rekabet ortamına aykırı davrandı, hem de tüketicileri yanlış yönlendirerek kanun tanımazlığını ortaya koydu.

"Reklamların dürüst ve doğru olması esastır"

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 61'inci maddesinde, 'ticari reklamların Reklam Kurulu'nca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.' ifadeleri yer alırken, söz konusu lisenin reklam afişlerinde 'Van'ın ilk ve tek ücretsiz' ibareleri tepkiye neden oldu. Reklam afişlerini gören veli ve öğrenciler okulun kayıt bürosuna gittiklerinde karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Tanıtım afişlerinin aksine kayıt yapmaları durumunda okula 3 bin lira ve üzeri bir ücret talep edildiği öne sürüldü.

"Reklamlarını kanıtlamak zorundadırlar"

Özel okulların Van'da hukuk tanımazlığına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu, kanunların tüketicileri koruduğu ülkemizde birilerinin eğitim tüccarlarına dur demeleri gerektiğini söyledi.

Tüketicilerin yanlış yönlendiren bu tür reklamların derhat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesinden şikayet oluşturmaları gerektiğini aktaran Uğurlu, "Yarın ilimize teşrif edecek olan Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer ile ikili bir görüşme yapıp, Van'da yaşanan Özel Eğitim Kurumları hakkındaki endişelerimizi ileteceğiz. Özel eğitim kurumlarının derhal bu yanlışlarından vazgeçip kanunların emrettiği doğrultuda hareket etmeye davet ediyorum. Bizler bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

Bakmadan Geçme