Van Bölge Hastanesi'nin tedaviye ihtiyacı var!

Van başta olmak üzere Hakkâri, Bitlis, Muş, Ağrı ve Iğdır ile birlikte 3-4 milyon nüfusu bulunan bir bölgeye hizmet veren SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nefroskop cihazı olmamasından dolayı hastalar başka hastanelere veya illere sevk ediliyor. Hasta ve hasta yakınları duruma tepki gösterdi!

Van’da her gün 10-15 bin hastaya hizmet veren SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (Van EAH) nefroloji bölümünde cihaz olmayınca, hastalar başka hatanelere veya başka illere sevk edilmeye başlandı. Van ve bölgenin en önemli sağlık merkezi olarak bilinen Van EAH, son günlerde nefroloji (böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalı) hastalarının tedavi için geldikleri hastanede tedavi yapılmadan geri gönderildikleri öne sürüldü.

Böbrek ağrıları şikayetiyle Van EAH'ne gelen hastalar, nefroskop cihazının çalışmamasından dolayı tedavileri yapılmayıp geri gönderiliyor. Gazetemiz Whatsapp ihbar hattına gelen bilgiye göre, hastalar muayeneleri yapıldıktan sonra böbreklerinde bulunan taşların alınması için ameliyat olmaları gerektiği söylenerek, Van EAH'de ise nefroskop cihazı arızalı olduğu ve müdehale imkanı olmadığı için başka hastanelere yönlendiriliyor. İl dışı ve yurtdışından bir çok hastanın Van EAH doktorları sayesinde sağlığına kavuştuğu son dönemlerde, bu durum ile karşılaşan hastalar hastane yönetimine tepki gösterdi.

"Sağlıkta devrim yapıldı, hizmet yok"

Aylardır süren bu durum karşısında çare bulamayan hasta ve hasta yakınları, devasa yatırımların yapıldığı sağlık alanında böyle bir hastanede bir tek cihazın olması ve bu cihazın arızalanması durumunda hizmetlerin duraksaması bölge insanının çaresiz kalmasına sebep olduğunu söylediler. 

Hasta yakınları, "Doktor muayenesini olduğumuzda böbrek taşının alınması gerektiği ve alınmaması durumunda böbreğin zarar göreceğini doktor bizlere söyledi. İmkanı olmayan hastalar kaderine mi terkedilecek. Koca hastanede bir tek cihazın olması ise kabul edilemez. Türkiye sağlıkta devrim yaptı, hastanemizde cihaz yok” ifadelerini kullandılar.

"Cihaz var, arızalıdır"

Konu ile ilgili görüştüğümüz İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, söz konusu durumun geçici olduğunu ve cihazın arıza nedeniyle çalışmadığını, yeni bir cihaz alımı için girişimde bulunduklarını söylediler. Cihazın şuanda arızalı olmasından dolayı 20 gündür hizmet veremediklerini de aktaran yetkililer, "Yeni bir cihaz alımı için gerekli çalışmalar yapıldı. Bu konuda en kısa sürede hastalara tekrar hizmet vermeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundular.

 

Bakmadan Geçme