Son dakika... Şenol Güneş'ten flaş açıklamalar!

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş basın toplantısı düzenledi. Eleştirilere hedef olan deneyimli teknik adam, EURO 2020'deki başarısızlığı masaya yatırırken, birçok konuda açıklamalarda bulundu.

GÜNEŞ'İN AÇIKLAMALARI

Bir araya gelince daha çok konuşmak gerekir. Bunların ne kadar payı bunu tartışabiliriz. Sert eleştiriler var. Bunu kabul edemiyorum. Siz de sindiremiyorsunuz. Teslim olmak yerine nasıl yol çizeceğimizi konuşmak gerekiyor. Ülke olarak cesur olmayı tercih ediyoruz. Zaman zaman afyon yutmuş gibiydik. Sıradan bir takım değiliz. O yüzden eleştirilerin dozu yüksek.

Oyun olarak tatmin olmadık. Oyunlarla hak ederek bir yere geldik. Olumsuz olarak hak ettiğimiz sonucu aldık. Yönetim kurulu bize her türlü imkanı sağladı. Rehavet veya öz güven fazlası diyebiliriz. Beklentiyi büyük yaptılar, yapabilirler. Birçok saydığınız nedenlere katılıyorum. İtalya maçında oyunumuz mahkumiyete döndü. Tercihimizi Cengiz'le kullandık. Gol sonrası 1-0 olunca, iyice oyun kopmaları fazla oldu. Bizim maça daha iştahlı çıktılar. Yüksek tempoyla başladılar. Biz orada ezildik. Kırılma ve öz güven kaybı yaşadık.

"ÖZGÜVEN KAYBI YAŞADIK"

Galler maçında ilk 25 dakikada oyunda değildik. Zihinsel dağınıklık ve özgüven kaybı yaşadık. Asıl hedefimiz oyun olarak kendimizi kabul ettirmek. Ama bu olmadı. Yıkılmadık, yıkılmayacağız. Dünya Kupası'na katılmamız önemli. Kendime öz eleştiri yaparsam; Mart'ta rakiplerin analizini oyunculara gönderdik. Hakikaten çok emek verdik. Bu kadar isteğin yansımaması bizi üzdü. Bu turnuvalar 4 yılda bir geliyor. Büyük bir şans kaçırdık. Tutkulu, coşkulu bir takım olmak için çalışmak zorundayız. Bu çocukların yanlışları da doğruları da bizim. 

Bugüne kadar ilke ve prensiplerimizle, birlikte hayal ederek, çok çalışarak geldik. Yine bu özelliklerimizi ortaya çıkararak başarılı olacağız. Oyunumuzu Türkiye'nin beklediği seviyeye çıkaracak gücümüz var. İçimize sinmeyen bu tabloyu unutturacağız. Turnuvadaki 9 günü kabus olarak görebiliriz. Oyun olarak iyi olsaydık farklı şeyler konuşacaktık. Bakış açımız hep aynı. Beklentiyi büyüten de biziz, turnuvada 3 maçı kaybeden de biziz. Herkesin güven duyduğu takımı geri getireceğiz. Bu oyuncu grubuna inanıyorum, güveniyorum. Yaraları sarıp zirveye çıkmak istiyoruz. Yanlış bilgiler, mesnetsizce dedikodular sürece katkı yapmaz. Adil, açık ve samimi olduk. Bugün de daha da olmalıyız. Yetkilerimizi, sorumluluğumuzu bildik.   

İyi günleri de kötü günleri de yok. Galler maçında yediğimiz ikinci gol anormal bir tecrübe oldu. İtalya şu anda finalde. Futbolda bazı ayrıntılar çok güzel kullanılabiliyor. Bu turnuvayı bir yol gösterici olarak göreceğiz, travma olarak bakmayacağız. Bugün kaybetsek de asla ezilmeyeceğiz. 4 sene mukavelem var. Başımız dik, alnımız ak. Üzüntümüz var, acımız var. Bu üzüntümü yenecek olan işimi daha yapmak. Size hakaret ve sert cevap değil. Oyuncunun yıpranmasını istemiyorum. Bu oyuncu grubunun çalışıp başarılı olmaya ihtiyacı var.  

Değişimler olacaktır. Nasıl olacağını daha sonra sizle paylaşırım. Gidenlere teşekkür edeceğiz, gelenlere başarı dileceğiz. Hakaret eden arkadaşlara cevap veriyorum. 20-30 sene aynı hakaret aynı yalan konuşuluyorsa hedefine ulaşmamış demektir. Biz beyaz sayfa açtık, önümüzde hedefler var. Ülke adını iş yapıyoruz.

"DÜNYA KUPASI'NA KATILACAĞIZ"

İkinci büyük hedefimize ulaşacağız. Gelecek turnuvada bunu göstereceğiz. Bu krizi aşacak olan öncelikle benim. Başarısızlığın analizini yaptık. Bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Sizlerle her zaman görüşmeye hazırım. Futbolun en zor organizasyonu Avrupa Şampiyonası. Ama en büyük organizasyonu Dünya Kupası. İki kez üst üste turnuvaya katılmak istiyoruz. Uzun vadeli ne kulüp çalıştırmayı ne de bir başka şey düşünüyorum. Elimizde iyi bir oyuncu grubu var. Dünya Şampiyonası'na katılacağımıza inanıyorum.

Orta saha Fransa maçında Dorukhan, Mahmut, İrfan Kahveci. Bunlar var. Ama oradaki dönemdeki gibi yoklar. Takım olarak Mart ayındaki kadronun ışık verdiğini düşündük. Cengiz'e Abdülkadir'e özel antrenman yaptırdık. 'Erken kampa girdiler' eleştirilerini doğru bulmuyorum.  Abdülkadir çalışıyor ama eski patlayıcılığı yok. Oyuncu tercihlerine saygı duyulduğunu düşünüyorum. Her hata yapan da değişmez.

Bu kadroya inandığım için bu oyuncuları sahaya sürdüm. Bu Antalya kampında sponsorlarla ilgili eleştiriler oldu. Birçokları zaten daha önce yapmışlardı işlerini. Sadece 2 oyuncu ile çekimler yapıldı. Bizim asıl kampımız Almanya'da idi. İtalya maçından sonra oyunculara izin verdim ama o kadar moralleri bozuktu ki kimse gezmek için dolaşmak için gitmek istemedi. Kendimi performans olarak başarısız buluyorum. Bunu çözecek olan da benim. Karadağ, Cebelitarık ve Hollanda maçlarımız var. Kamp yerleri belli oldu. İşimizi yapacağız. Bu takımı nasıl hazırlayacağız sizlerle bunu paylaşacağız. Bu turnuva için ayrıca konuşuruz. Bu kampta bilimden daha çok yararlandık ama karşılığını alamadık.

PRİM VE MAAŞ AÇIKLAMASI

Kimse prim almadı, çünkü sonuç gelmedi. Başarının takdiri yönetimindir. Ekstra bir para vermiyor. Oyuncu maaş almıyor, maaş alan benim. Maaşımla ilgili yine yalan yazılıyor. 3.2 milyon euro alıyormuşum. Euro alan Türk var mı? Ben kimsenin maaşını bilmiyorum. Döviz almıyorum. Adam bana hırsızsın, ben hırsız değilim diyorum. Rakamı size söylemek zorunda mıyım? Burada Beşiktaş'tan aldığım parayı alıyor muyum, almıyorum. Hiç para almayayım isterseniz. Kulüplerden de federasyondan da alacağım var. Mahkemeye versem utanmaz adam diyorlar. Bir kere mahkemeye gitmedim. Böyle bir haber görmemişsinizdir. Allah aşkına şu döviz işini halledin. Beni yıpratın, onları yıpratmayın.

"KAMPTA KAVGA OLMADI"

Galler maçından sonra antrenmanda Enes ve Halil tartıştı. Tek kavga olmadı kampta, çok güzel geçti. Keşke kavga olsaydı da kavga oldu o yüzden böyle olduk deseydim.

İtalya maçından önce İtalyan futbolcuların ısınmalarını izledim. Çok hırslılar, ısınmada saldırıyorlar. 'Maça hızlı başlayabilirler' dedim, başladılar. Ben oyuncularımdan vazgeçmeyi düşünmüyorum. Bunu onlarla da konuşuyorum. Kafamdaki oyuncular belli ama yeni isimlere kapımız açık. Bu turnuva, bir dibe vuruştu bizim için. Fransa maçının ilk yarısında da iyi değildik. 

TAYLAN ANTALYALI AÇIKLAMASI

Orta sahada Okay, Ozan, İrfan, Hakan, Taylan ve Dorukhan vardı. İrfan da sakatlıktan geldi. Bir sakatlık döneminde geldi, önemli bir oyuncu. Salih, Berat bu oyuncuların gerisinde. Berat son 4 maçta oynamıyordu. Taylan benim seyrettiğim maçlara göre durağan geldi. Sakatlığım yok dedi, doktora da sorduk. Döner dönmez ameliyat oldu. Ben bu işi anlamadım. O bölgede Kaan'ı kullandım. Mahmut Tekdemir sakatlandı, bel sakatlığı vardı. Efecan ve Halil Akbunar ile ilgili de o bölgede Cengiz Ünder vardı.

"EMRE BELÖZOĞLU İLE GÖRÜŞTÜM"

Emre Belözoğlu ile görüştüğüm doğrudur. Değişim olacak dedim zaten. Ortada gizli bir şey yok. İki defa görüştüm. Fenerbahçe'de başlamasa bizde başlamasını isterdim. Emre ile ilgili her şeyi yazıyor arkadaşlar zaten. Emre ile düşüncelerimi biliyorsunuz. Sportif direktör olarak başlamasını yanlış bulduğumu da söylemiştim. Uzun vadeli düşünüyorum. 

HAMİT ALTINTOP SÖZLERİ

Hamit'le ben çok sık görüşüyorum. Selim abi (Soydan) A Takımı, Hamit de Ümit Milli Takımı'na bakıyor. Fikirdir bunlar. Zaman içinde yer değiştirebilir. Bu yazı çıktıktan sonra bana geldi. Bunu ne anlamda söyledi, bana mı söyledi bilemiyorum. Böyle bir konuşma geçti. Hamit'e çok değer veriyor. O konuşmalardan rahatsız olduğunu hissettim. Eğer böyle bir düşüncen varsa bana söylersin, ben de ona söylerim. Hamit de çok sevdiğimiz iyi bir futbol adamı. Bana saygıyı da gösteriyor. Adımlar için acele edilmemesi lazım. Almanya'nın uzun vadede yaptığını biz bir anda yapmak istiyoruz. 

"RIDVAN RAHAT DEĞİLİM DEDİ"

Ben Rıdvan'ı 16 yaşında aldım. Büyümüş de küçülmüş gibi. Oyun bilgisi, görüşü gibi. Caner'i almama sebebimi anlattım. Rıdvan'ı oynatmama sebebim, oynadığı sürede başka dünyada olduğunu gördüm. ''Hocam ben rahat değilim'' dedi. Hazır olduğuna inanmadığım için oynatmadım. Mert çok dinamikti. Zeki'yi de geçti. İdmanda gözümüze batan en çok oldu. Halil İbrahim iyi ama eksik. İyi niyeti ve çabukluğu var. Mert'le devam ettim. Antrenmandaki görüntüsü itibariyle kullanmak durumunda değildim.  

"DORUKHAN 1 YIL KAYBETTİ"

Dorukhan sen neden transfer yapmıyorsun kardeşim? Neden gitmiyorsun? Ya da anlaşıp takımında kalmıyorsun. Ne yaptığı belli değil. Aklı transferde olduğu için 1 yıl kaybetti. Önemli olan para mı? Önemli olan senin değerli olman. 

Galler maçındaki tartışma, itişme bizi tamamen dağıttı. Onlar da bunu koz olarak kullandı. Adamlar kornerde zaman geçirirken oyuncularımız geri geldiler. Bu tür yanlışların olduğu yerde teknik, taktik konuşulmaz. Önce zihnimizin yeterli olması lazım.

"TEKNİK EKİPTE DEĞİŞİM OLACAK"

Teknik ekipte bir değişim olacak. Şu anda net isim vermek doğru değil. Uzun zamandır bazı konuları konuşuyoruz. Düşüneceğiz, konuşacağız, sonrasında yapacağız. Bu zamana kadar bütün çalışmalarımda hep bu tür başarısızlıklar yaşadım. Bugünlere gelmişsem sebebi bunlara takılı kalmamak. Burada da üzüldüm ve sizinle paylaşıyorum.

Diyelim ki Karadağ'a, Hollanda'ya kaybettik, o zaman bunları da konuşacağız. Kaçmayacağız. Bu yüzden burada bunları konuşalım ve konuyu kapatıp önümüze bakalım istedim.

İSTİFA AÇIKLAMASI

İstifa etmek, etmemek bir seçenek. Böyle bir şey düşündüm, konuştum, tartıştım. Kalmamın, göreve devam etmenin doğru olduğunu düşünüyorum.

Yabancı kuralıyla ilgili fikrimi söylemek istemiyorum. Zaten yönetime ilettim. Bu konu benim üstüme kaldı. Şu anda zaten serbest değil mi? Benim söylediklerim trollerle kampanyaya çevrildi. Yabancı düşmanı ilan edildim.

Uğurcan Çakır'ın performansında dalgalanma oldu ama hiç değiştirmeyi düşünmedim. Dün Uğurcan kaleyi nasıl aldıysa, yarın da Altay kaleyi alabilir.

Bakmadan Geçme