Servet Yenitürk istifa etti

Vanspor Futbol Kulübü Başkanı Servet Yenitürk, Şahabettin Özarslaner Spor Tesislerinde gazetecilerle bir araya gelerek istifa ettiğini açıkladı. Son günlerde tesislerin yenilenmesi için 9 Milyon TL değerinde proje desteği için söz aldıklarını ve takımı sahipsiz bırakmamak için yeni bir yönetimle tekrar devam etmek istediklerini ifade eden Yenitürk, bazı eleştiriler ve iftiralar neticesinde istifa etme kararı aldıklarını dile getirdi.

Vanspor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, "Vanspor'u evladımız gibi gördük, çok fedakârlık yaptık, Ama bazı kesimler bize iftiralar attı. Biz de artık dayanamaz bir noktaya geldik ve görevimizden ayrılıyoruz. Buyursunlar, gelip takımı sahiplensinler" dedi.

Özellikle Van Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı Zahir Kandasoğlu'nun kendisiyle ilgili yaptığı haksız eleştirilere değinen Yenitürk, "Zahir Kandaşoğlu, bizim bu takımı bırakmayacağımızı iddia ediyor. İşte bırakıyoruz. Gelip yönetsinler" dedi.

Servet Yenitürk’ün açıklamalarından satır başları;

 

“BAKANLIKTAN 9 MİLYONLUK PROJE ONAYI ALDIK”

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tesislerin yenilenmesi için yaklaşık 9 Milyon TL proje onayı aldıklarını söyleyen Yenitürk, “Bu yıl ki durum ile ilgili yönetimdeki arkadaşlarımızla bir araya geldik ve istişare ettik. Bu istişareler sonrasında ben tekrar başta sayın valimizle görüşmeye başladım. Sayın valimiz geçen yıl bize 1 Milyon TL civarında bir destekte bulunmuştu. Bunun arttırılmasını talep ettik. Bu desteği 2 Milyona çıkardık. Tesislerimiz yıllardır onarım ve tadilat görmemiş. Bu yıl maçlarımızda çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Tesislerimizin tadilat ve onarımı için 10 gün boyunca Ankara’da sayın milletvekillerimiz ve siyasilerimizle mücadele ettik. Gençlik ve Spor Bakanımızdan 8,5 - 9 Milyon civarında bir proje çıkararak tesislerimizin tamını onarım yapmak için bu onayı aldık. Bununla birlikte milletvekillerimiz tarafından 500 Bin TL civarında bir sponsor temin ettik. İsim sponsorumuz ile bu yıl 900 Bin TL ek ödenek yapılmasını görüştük. Yani biz kendi çapımızda yine bir şeyler sağlamaya çalıştık” dedi.

 

“YENİ YÖNETİM OLUŞTURDUK”

Birçok kişiyle görüşerek yeni bir yönetim oluşturduklarını söyleyen Yenitürk, “Pazartesi günü yönetimimiz ile birlikte bir araya gelerek, bu taşın altına yine elimizi koyalım diye bir karar aldık. Tabii ki yeni yönetimimiz için Ankara’da, İstanbul’da ve Van’da birçok arkadaşımızla görüştük. Rica ettik, bir araya geldiğimizde ise herkesin en azından 200 Bin TL Vanspor’a destek olması ve 200-300 Bin TL’de Vanspor’a borç vererek bu sezonu götürme yönünde bir karar aldık” şeklinde konuştu.

YENİ YÖNETİMDE KİMLER VARDI?

Oluşturulan yeni yönetimdekileri açıklayan Yenitürk, “Servet Yenitürk, Adnan Bayram, Oktay Okay, Cafer Kanpolat, Suat Adnan, Muhammed Çiftçi, Kadir Çetin, Levent Cankurtaran, Veysel Ürün, Selami Tozoğlu, Fatih Akdeniz ve Sezgin Sezer’den oluşan yeni bir yönetim oluşturduk. Vanspor’u mağdur etmemek için böyle bir yönetim oluşturarak karar aldık. Yönetimdeki bazı arkadaşlarımız da bizi yalnız bıraktığı için azınlık duruma düşme durumundaydık. Azınlığa düştüğümüzden dolayı tekrar bir Olağanüstü kongre kararı alabiliyorduk. Böyle bir karar aldık” dedi.

 

“BİZ KİMSEYİ SORGULAMADIK”

Takımı resmi rakamların daha fazla bir borç yüküyle devraldıklarını söyleyen Yenitürk, “Biz kendi isteğimizle bu takıma talip olmadık. Vanspor’a aday olmadık. Vanspor’un sıkıntılarından dolayı davet edildik. Daveti de geri çevirmedik. Geldiğimiz zaman Vanspor’un ciddi sıkıntıları ve borçları vardı. Hiçbir zaman dile getirmedik. Hiçbir zaman yargılamadık, sorgulamadık. Biz her şeyi göğüsleyerek yolumuza devam ettik. Bu dönemde 20 Milyon TL borç alınmıştır. Hiçbir zaman kimse yazmadı ve kimse bunu konuşmadı. Sadece 20 Milyon TL Belediye’ye borç alınmıştı. 25 Milyon TL işadamlarından destek alınmıştı. 12 Milyon TL civarında sponsorluk ve spor toto federasyonundan gelir gelmişti. Bu üç sezon, yani bizim de aynı üç, üç buçuk sezonumuza denk gelecek şekilde 57 Milyon TL civarında bir harcama yapılmıştı. Ama 10 yıl boyunca Vanspor’umuz sadece düşmemeye oynamıştı. Biz geldiğimiz zaman bu kadar borç nereye harcandı diye yargılamadık. 5 Milyon TL resmiyette borç görünüyordu, 7 buçuk 8 Milyona yakın borç çıktı. Sigorta borcu 3 Milyon civarında görünüyordu. 10 yıl boyunca sigorta ve vergi borçları eksik yatırıldığından dolayı 1 Milyon 800 Bin TL bize cezai borç çıktı. Listemizde olmayan sebeplerden dolayı, tesislerimizdeki onarım, tadilat ve aydınlatmalardan dolayı kulübümüze icra geldi. Biz devraldığımız zaman hoca olarak bırakmışlardı icra göndermişlerdi, futbolculara senet vermişlerdi ödenmemişti, avukatlar icra gönderdi. Bunlara rağmen biz hiçbir zaman üşenmedik ve bunların mücadelesini verdik. Bize sigorta ve vergiden dolayı transfer yasağı geldi. Bu yasağı kaldırabilmemiz için borçların bir kısmını ödeyip, sigorta ve verginin ya komplesini yatırmamız gerekiyordu yada yapılandırma yapabilmemiz için borç miktarı kadar ipotek vermemiz gerekiyordu. Biz yine kimseye sitem etmeden 8 tane iş makinamı sigortaya ipotek ettirdim ve hala ipotektir. Bin sigortadaki yapılandırmayı yapıp borcu yoktur kağıdımı aldım. Kendi aracım başta olmak üzere 5 tane aracımı da vergi dairesine ipotek ettirdim ve halen ipotektir. Oradaki yapılandırmayı yaptım ve borcu yoktur kağıdımı aldım. Transfer yasağını kaldırdım ve transfer yaptım. Bu kadar fedakarlığa rağmen şuana kadar hep eleştirildik” ifadelerini kullandı.

 

KANDAŞOĞLU’NA YANIT VERDİ

Yeni yönetimle devam etmek istediklerini fakat son zamanlarda yapılan haksız eleştiri ve iftiralardan sonra istifa etme kararı aldıklarını söyleyen Yenitürk, eleştirilere ise yanıt verdi.

Yenitürk, “Kararımızı vermiştik biz bugün basın açıklamasıyla birlikte yolumuza devam edecektik. Yine Vanspor’u, taraftarı ve Van halkını yalnız bırakmayacaktık. Yine bu taşın altına elimizi koyacaktık. Fakat talihsiz bir açıklamayla karşılaştık. Bazı basın yayın organları, Van’ın işadamlarından geçmişte yıllarca Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda başkanlık yapmış Zahir Kandaşoğlu ağabeyimizle bir röportaj yapıyorlar. Röportaj sonunda 5-6 defa sayın Kandaşoğlu beni aradı. Genel bir açıklama yaptığını söyleyerek, sözlerinin çarpıtıldığını ifade etti. Eğer bunları sayın Kandaşoğlu konuşmuşsa, cevaplarım onadır.

‘Kandaşoğlu’ndan Yenitürk’e tepki’ başlığına cevabım;

Kimsenin bana tepki vermeye hakkı yoktur. Ben emek verdim. Ben şirketlerim değil, şirketlerimin çok üstünde Vanspor’u tuttum. Ben çocuklarımın üstünde tuttum. Ben babam yatalaktı ihmal ettim, sadece cenazesine yetişebildim. Ben babamın taziyesinin 3. Gününde yine takımımı yalnız bırakmayarak başında durdum. Ben sigortalarımı ve vergilerimi yatırmadım, Van’daki tüm işlerimi kaybettim ama Vanspor’u ihmal etmedim ve yarı yolda bırakmadım. Ben hayatımda kimseden borç istemedim ama Vanspor için en az 15-20 kişiden borç aldım. Allah’a şükür hepsini de ödedim.

İkinci başlık ‘Servet Yenitürk, Vanspor’u yok etmek istiyor’ buna cevabım;

Buradaki bütün basın mensuplarına soruyorum olan bir Vanspor mu vardı? Olmayan bir Vanspor’u var ettik. Kendi imkanlarımızla var ettik. Kendi çabalarımızla, kendi mücadelelerimizle var ettik. Vanspor’un ismini Türkiye’de konuştuk. Vanspor’un ismini hemen hemen her hafta ulusal kanallarda konuştuk. Van’ın her köşesinde Vanspor konuşulmaya başladı. Stadımıza 200-300 kişiden fazla kimse gitmiyordu, yeri geldi stadımız 10 bin kişiyle doldu. Yeri geldi stadımızda en az 4 bin Türk bayrağı sallandı. Vanspor’u 3. Lig’den 2. Lig’e çıkardık. Ondan sonraki sene play-off’u kaçırdık. Bu yıl play-off oynadık. 3 yıl üst üste Van’da futbol heyecanı yaşatıyoruz. Nasıl yok ettik?

‘Yenitürk Vanspor’u şartlı bırakacağını söylemiş’ başlığına cevabım;

Kime söyledik. Kim geldi talip oldu. Kim geldi aday oldu da Servet Yenitürk Vanspor’u şartlı bıraktı. Biz dedik ki; kim gelirse gelsin sonuna kadar yardımcı olacağız. Yanında olacağız, gerekirse yönetiminde olacağız. Biz hiçbir zaman şartlı hiç kimseye yanaşmadık. Biz hiç kimseden alacağımıza karşılık para talep etmedik, hiç kimse de bunu diyemez. Para konuşulduğu zaman biz dedik ki, bizim şahıslardan alacağımız hiçbir talebimiz yoktur. Evet, para harcamışız, borç almışız, borç vermişiz ama neticede bizde şehrimize bu heyecanı yaşattık. Bizde burada taşın altına elimizi koyduk. Bu konuda üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız dedik. Servet Yenitürk alacağının peşine düşseydi 8 tane iş makinasını çöpe atmazdı. Servet Yenitürk alacağının peşine düşseydi çocuklarının bindiği kendi aracını götürüp çöpe atıp ipotek etmezdi. Hayatımız boyunca bu borçların ödenmeyeceğini ve bu araçların satılacağını hepiniz biliyorsunuz. Biz bunu göze aldık. Neyin şartını koşmuşuz, ne söylemişiz?

‘Vanspor’un Vanlılarla ilgisi olmayacak bir duruma gelmiş’ buna cevabım;

O zaman niye Vanspor’u konuşuyoruz. Derdimiz nedir?

‘Servet bey Valilikle belediyelerin peşine düşmüş para toplama derdindedir’ buna cevabım;

Nereden toplayacağız. Servet Yenitürk bitti servetini verdi. Bir tane hastanesi vardı onu sattı. Bu sene de karar vermiştim yarım bir hastanem daha vardı onu da satacaktım. Ben soruyorum Van’da hangi iş adamı bu kadar fedakarlık yapar. Kim yapar bunu söylesinler rica ediyorum. Evet Valilikten de para aldık, belediyeleri de ziyaret ettik, tesisimizin 10-12 yıldır tadilatı yapılmamıştı tesisimizi komple yaptırabilmek için 1 hafta 10 gün mücadele ettik 9 Milyonluk bir proje onaylattık. Sadece Vanspor için. Ben buradan Gençlik ve Spor Bakanımıza, milletvekillerimize, Ak Parti Van İl Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu mücadeleyi vermek kötü müdür? Vanspor’a destek istemek kötü müdür? Bizden önceki yönetimlerde hangi başkan cebinden Bin TL harcadı. Tamamen buralardan gelen desteklerle Vanspor ayakta yürüdü. Kendi paramızla yürüttüğümüz zaman, Servet Yenitürk kendi şirketi yapıyor. Para toplamaya çıktığımız zaman, Servet Yenitürk çıkmış para toplamaya. Servet Yenitürk bu takımı asla bırakmaz. İşte bırakıyorum. Yazıktır, konuşulan her şey Vanspor’a zarar verdi. Bizim öyle bir talebimiz yoktur. Bırakmayacağız diye bir talebimiz yoktur. Biz hep fedakarlığa var olduk. Biz servetimizi harcamaya var olduk. Biz hep kendi imkanlarımızla götürmek için yola çıktık.

“Servet Yenitürk, Ömer Gülüştür sürecine getirdi” buna cevabım;

Ben üzülüyorum bu eleştirilere, verilen cevaplar yanlıştır. Ömer Gülüştür bu kulübe talip oldu. Allah rahmet eylesin, ama o süreç şahşahalı bir süreçti. O süreçte sınır ticareti vardı. O süreçte valizlerle torbalarla Vanspor’a para geliyordu. Biz Vanspor’a gönüllü gelmedik. Davet edildik, geldik taşın altına elimizi koyduk. Biz olmayan Vanspor’a harcama yapmak için, emek vermek için geldik” diye konuştu.

 

“KANDAŞOĞLU, YALANCININ YALANCISI OLDU”

Hakkındaki eleştirilere cevap veren Yenitürk, işadamı Zahir Kandaşoğlu’nun yalancıların yalancısı olduğunu ifade etti.

Yenitürk, “Geçen sene İstanbul’dan 20 tane iş adamı getirmiş fakat ben engel olmuşum vermemişim. Ben buradan sayın Kandaşoğlu’na sesleniyorum; Yıllarca ticaret odası başkanlığı yaptı, yoldan geçen sıradan bir kişi gelip ticaret odasında başkan adayı olabilir miydi? Olamaz, çünkü ticaret odasında üye olması gerekiyor. Burası da bir dernektir. Kimsenin babasının çiftliği değil. Biz geçen sene de bu sene gibi kongreye çıkmadan dedik ki; aday olmak isteyenler varsa, bizlerle hareket etmek isteyenler varsa, mutlaka kulübümüze gelip üye olsunlar. Şartlarını yerine getirsinler. Biz ilana çıktıktan sonra aslında üye kaydı yapamayız. Biz kongre kararı aldıktan sonra üye kaydı yapamayız. Buna rağmen tüzüğümüzü gönderdik adayız diyen şovmen arkadaşlarımıza, böyle bir niyetiniz varsa direkt aday da olsanız, bizimle güç birliği de yapsanız kulübümüze üye olmak zorundasınız. Kandaşoğlu’da devreye girdi dedi ki; o zaman hemen bir an önce gelip kulübe üye olsunlar. Kimse gelmedi arkadaşlar. Bu şovmenliktir. Kandaşoğlu, sende yalancıların yalancısı oldun. Kongre günü gelip liste sunmayan, kongre günü gelip burada bir tanesinin üyeliği olmayan arkadaşlar Servet Yenitürk bize engel oluyor diyor. Ben mi engel oldum onlar mı yalancı adaydı” dedi.

BİZDEN BURAYA KADAR

Vanspor’u sahipsiz bırakmak istemediklerini fakat buna mecbur kaldıklarını söyleyen Yenitürk, “Bu sebepten dolayı bizde yönetimimizle bir karar aldık ve yine Vanspor’u sahipsiz bırakmak istemiyorduk. Fakat bugün bir karar aldık ve yarın itibariyle istifa ediyoruz. Yine de Servet Yenitürk ve yönetimine ne düşüyorsa biz yine Vanspor’un yanında olacağız, Vanspor’a destek çıkan kimse onun yanında olacağız. Bizden buraya kadar” şeklinde konuştu.

Yentürk, sözlerinin devamında bugüne kadar kendilerine destekte bulunanlara teşekkür ederek, “Biz buraya kadar getirdik ama ne yazık ki başladığımız günden bugüne kadar hep engel olmak istediler. Destek olacaklarına köstek oldular. Bizim Vanspor’u bir yere ulaştırmak istediğimiz kadar, onlar Vanspor’u yok etmeye çalıştılar. Yazıktır Van’da artık bu kıskançlığı bir tarafa bırakalım. Biz neden Van’da birlik beraberlik sağlayamıyoruz. Biz neden Van’da bir yumruk olamıyoruz. Olmadığımız müddetçe de işte örneği, tek etkinliğimiz, Van’ın kalbi, bir tek Vanspor’umuz vardı başka bir şeyimiz yoktu. Onu da yok etmek için ellerinden gelen mücadeleyi verdiler. Sorguladılar, yargıladılar, kınadılar, üstümüze geldiler, yanlış konuştular biz de buraya kadar dayandık” diye konuştu.

Haber: Emre An

Bakmadan Geçme