Rusya Ukrayna Savaşı Neden Çıktı? Rusya ile Ukrayna Savaşının Nedeni Ne?

Tüm dünya yeni güne savaş ile uyandı. Haftalardır tüm gözlerin çevrildiği Ukrayna'da bugün Rusya'nın işgali başladı. Rus ordusu, ülkenin kuzeyindeki Donbass bölgesinde ilerlerken, savaş uçakları ise başkent Kiev dahil birçok ili bombalamaya başladı. Kiev'de hava saldırısı sebebiyle sirenler çalmaya başladı. Peki, Rusya Ukrayna savaşı neden çıktı? Ukrayna Rusya savaşının sebebi ne? İşte tüm merak edilenler…

Ukrayna’da savaş resmen başladı. Rusya, bu sabah saatlerinde Ukrayna genelinde saldırılarına başladı. İlk önce Donbass bölgesinden askerlerini sokan Rusya, hava saldırılarıyla da tüm kentleri bombaladı. İşte Rusya ve Ukrayna savaşı nedeni…

Ukrayna Rusya Savaşı Neden Çıktı?

Ukrayna ile Rusya arasında gerilim, 2014 yılında Donbaas’ta gerçekleştirilen Rus yanlıların isyanı ile başladı denebilir.

Donbass savaşı sonrası ülkenin kuzeyinde iki özerk bölge kuruldu.

Yakın dönemde ise ilk Rus ordusunun kasım ayında Ukrayna sınırına asker yığdığı haberleri çıkmıştı.

Sonrasında yayınlanan uydu fotoğraflarıyla Rus askerinin sınırda ciddi birlikler kurduğu tespit edilmişti.

ABD’de Biden’ın Açıklamalarıyla Olaya Dahil Oldu

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın hazırlıkları sonrası yakın zamanda Rus askerinin Ukrayna’yı işgal edeceğini açıklamıştı.

Sonrasında Biden ile Putin arasında geçen görüşmede de barış ihtimali ortaya çıkmamıştı.

ABD ve Avrupa Birliği, olası Rusya işgali sonrası Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini ancak Rusya’ya karşı ciddi yaptırımlar uygulanacaklarını açıkladı.

Rusya’nın Özerk Bölgeler Kararı Fitili Ateşledi

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilim, Rus lider Putin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile en yüksek seviyeye çıkmıştı. Rusya, Ukrayna’nın kuzeyinde kurulan Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Donets Halk Cumhuriyeti’ni tanıdığını açıklamış ve tüm dünyada tepki çekmişti. Barış ihtimali iyice azalırken, Rusya’nın Ukrayna işgali bu sabah itibariyle resmen başladı.

Bakmadan Geçme