İskele'de kötü koku nedeniyle vatandaşlar VASKİ'yi protesto etti

Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar ise tesisten çıkan kötü koku nedeniyle temiz hava soluyamaz hale gelmiş ve hayatlarının cehenneme döndüğünü söylüyor. Vatandaşlar, tesisin yeterli arıtma yapmadığını ve çevreyi kirlettiğini ileri sürerek tesisin önünde VASKİ'yi protesto etti. Tesisin yöneticilerinden biri, CHP heyetine bilgi verirken önce kötü kokuyu kabul etti, gazetecilerin sorularını yanıtlarken ise koku olmadığını savundu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İskele'de kötü koku nedeniyle vatandaşlar VASKİ'yi protesto etti

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (VASKİ) Van'ın Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi'nde eski tesis yerine yaptığı yeni arıtma tesisi özelleştirildi. İskele Mahallesi'nde yaşayan yurttaşların aktarımına göre; tesis inşa edilirken parklar yapılacağı ve yeşil örtü ile yaşanılabilir bir alan oluşturulacağı, tesisten de kimsenin etkilenmeyeceği sözü verildi. Ancak bu söz tutulmadı ve tesisten kötü koku yayılmaya başladı. 

Vatandaşlar, tesisin havayı kirletmesi nedeniyle sürekli hastalandıklarını dile getirdi. Kürtçe konuşan Vanlı bir kadın, "Evimde oturamıyorum. Daha dayanamıyorum. Kokudan dolayı dayanamıyorum. Biz de bu ülkenin çocuğuyuz. Ben bu ülkeye nasıl 'devletim' diyorsam o da bana baksın, sahip çıksın. Bu koku giderilsin" dedi.

Genç bir kadın da bölgelerinin önemsenmediğini ve kendilerinin koku ile yaşamaya mahkum edildiğini ifade ederek, "Doğu Anadolu Bölgesi'ni hiç kimse önemsemiyor. Tahtta oturuyorlar ama o tahta oturdukları zaman hiçbir yeri önemsemiyorlar. Biz, burada öğrenciyiz. Üst kata çıktığım zaman (koku nedeniyle) ders çalışamıyorum. Odaklanamıyorum. Bu sene üniversite sınavım var" dedi.

CHP Doğu Masası heyetinde yer alan CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, CHP Parti Meclisi üyeleri Devrim Barış Çelik, Nevaf Bilek ve Hasan Efe Uyar, mahallelinin sorunlarını dinlemek için alana gitti. CHP heyeti, tesisi gezdi ve arıtmanın nasıl yapıldığını yerinde inceledi. CHP heyeti tesisi ziyaret ederken mahalleli de tesis yetkililerine tepkisini sürdürdü. Tesis yetkililerinin çağırdığı çevik kuvvet ekibi, tesisin kapasında güvenlik önlemi aldı. Tesis yetkilileri ile mahalleli arasında zaman zaman tartışma yaşandı.

"KOKU VARSA SEN DE GÖRÜYORSUN"

Tesis yetkilisi, CHP heyetine sahayı gezdirdi ve bu sırada sorularını yanıtladı. Kameralar kapalıyken CHP heyetine bilgi verdiği sırada bölgede koku olduğunu kabul eden tesis yetkilisi, gazetecilerin "Koku olduğunu kabul ediyor musunuz" sorusuna, "Koku varsa sen de görüyorsun hemşerim. Bunu bana sorma" diye yanıt verdi. Aynı yetkili, CHP'li İslam'a, kokuyu kendilerinin de soluduklarını dile getirdi.

YETERLİ BAKTERİ TESTİ YAPILMIYOR

CHP'li İslam, arıtma işleminden geçtikten sonra göle bırakılan suya ilişkin yetkiliye, "Halen koku var bunda" dedi. Su arıtmasında koli basili bakterisi testi yapılıp yapılmadığını soran CHP'li İslam'a tesisin mühendisi, bu testi yapmadıkları söyledi. İslam ise "Ama göle atacaksınız bu suyu. İçinde şimdi bunun farklı bakteriler de olabilir" dedi. Tesis mühendisi, kendilerinin Kentsel Atıksu Arıtma Yönetmeliği'ndeki şartlara uyduğunu ve CHP'li İslam'ın açıkladığı bakteri testlerini yapmadıklarını aktardı. İslam, "Yönetmeliğin güncellenmesi lazım değil mi? Bunda E. coli, tifo, dizanteri yok" diyerek sözlerini sürdürdü.

Mühendis, içme suyu olmadığı için bunları yapmadıklarını yineledi. İslam ise "Göle giren insanlar var" derken mühendis, "Yönetmelik bizden neyi istiyorsa, bakanlık bizden neyi istiyorsa" diye yanıt verdi. Yetkili, İslam'a, göle bıraktıkları atık sudan numune almadıklarını da "Ona biz karışmıyoruz" diye açıkladı.

Bu arıtmanın filtrelenmesi esnasında filtrelerinin düzenli değiştiği kanaatinde değiliz. Mutlaka bunları gündemde tutacağız ve sizin hakkınızı arayacağız."

Yurttaşlar sorunlarını CHP heyetine de anlattı ve CHP heyeti, sorunun çözümü için Meclis'te ve yerel yönetimde girişimlerde bulunacakları sözünü verdi. ANKA

Bakmadan Geçme