Edremit'te Eminpaşa Mahallesi'nin Dönüşümü Başlıyor

Başkan Say, Mahalle Sakinlerini İmar ve 18'nci Madde Konusunda Bilgilendirdi. 'Tüm Hizmetler İmar Uygulamasına Takılıyor'

Van’ın Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, imar uygulamasının uygulanmadığı bir yere kanalizasyon, doğalgaz ve asfalt dökme gibi bir imkanın bulunmadığını belirterek, bu manada pilot bölge olarak belirledikleri Eminpaşa’da imarın son bulmasıyla Eminpaşa Mahallesi’nin Van’ın en iyi en güzel uygulaması olacağını söyledi. 

Hacı Şükrü Menzilcioğlu Taziye Evi’nde vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Say, burada Eminpaşa Mahalle Muhtarı Mesut Irmak ve mahalle sakinleri tarafından karşılandı. Yaşanan pandemiden dolayı kısıtlı da olsa mahalle toplantılarına aralıksız devam eden Başkan Say, bu kez Eminpaşa Mahallesi sakinleriyle buluştu. Mahallelinin yoğun ilgi gösterdiği toplantı da imar ve 18’nci madde konuları masaya yatırıldı. Eminpaşa’da hayata geçecek olan imar ve 18’nci madde konularının bilgilendirme toplantısında Başkan Say, sorunlar ve çözümleri noktasında fikir alışverişinde bulunarak sorunları da tek tek not aldı.

“Tüm Hizmetler İmar Uygulamasına Takılıyor”

Eminpaşa Mahallesi Muhtarı Mesut Irmak’ın açılış konuşmasını yapmasının ardından mahalle sakinlerine hitaben açıklamalarda bulunan Başkan Say, Eminpaşa Mahallesi’nde imardan dolayı doğan sıkıntılar hakkında bilgiler verdi. Vatandaşların, doğalgaz, VASKİ, altyapı gibi konular ile ilgili yoğun şikayetlerinin olduğunu anlatan Başkan Say, “Şuan anayol olarak kullandığınız ana caddelerin çoğu imar uygulaması yapılmayan yerlerdir. Eminpaşa Mahallesi en eski mahallemiz ama maalesef imar uygulaması maalesef yapılmamış. İmar uygulaması niye ihtiyaç, çünkü sizin imar uygulaması yapmadan yol açma şansınız yok, kanalizasyon getirme şansınız yok, doğalgaz getirme şansınız yok, asfalt dökme şansınız yok. Bu yüzden her şey gelip imar uygulamasına takılıyor” dedi. 

“Biz Mümkün Olabildiğince İnsanları Birbirine Ortak etmemeye Çalıştık”

Yapılan bu çalışmanın Edremit’e ve Eminpaşa’ya değer katacak bir iş olduğunu vurgulayan Başkan Say, imar uygulamasının geleceğinin bilinmesinin bile burada arsa fiyatlarına yansıdığını belirtti. Çevre yolunun bile 18’nci madde ile çözüldüğünü ifade eden Başkan Say, “Ama çevre yolunda vatandaşın arsasının yüzde 45’i alındı. Biz ise burada sadece kamu alanları dediğimiz yolları ve daha önce işlenmiş olan parklar dışında vatandaşımızdan hiçbir metrekare arsa bir yer almadık. Dolayısıyla bu oran yüzde 30’ların altına düştü. En yüksek bölgemizi yüzde 28’i ile çözmüş bulunmaktayız. Türkiye’nin hiçbir yerinde 18 uygulamasında yüzde 35, yüzde 40’ların altında uygulanmamaktadır. Bugün Kayseri, Denizli, Antalya gibi, bölgemizde ise Batman, Tatvan, Diyarbakır gibi. Buralarda yeni kurulan merkezlerin tamamı bu imar uygulaması ile kuruldu. Biz mümkün olabildiğince de insanları birbirine ortak etmemeye çalıştık. Mahallemizde 4-5 bin insanın parseli olmasına rağmen toplam ortaklıklar 100, 150’leri geçmedi. Bu da yüzde 1’lerde, yüzde 2’lerde kaldı” ifadelerini kullandı.

“Eminpaşa Van’ın En İyi En Güzel Uygulaması Olacak”

Arsaların bir çoğunda da vatandaşı vatandaşa değil, aksine vatandaşı kamuya dahil etmeye çalıştıklarını sözlerine ekleyen Başkan Say, “Mahallemiz Van’ın en iyi, en güzel uygulaması olacak Eminpaşa Mahallemizi pilot bölge olarak belirledik. Uygulamamız biter bitmez hızlı bir şekilde imarda geçen ana caddeleri, Mehmet Bey Caddesi ve sahile bağlanan 20 metrelik, 15 metrelik büyük yolları hemen açacağız. Kaldırımlarıyla, altyapısı ile VASKİ’si, TEDAŞ’ı ile tamamlanmış olacaktır. Bu manada bütün kurumlarımızla gerekli görüşmelerimizi tamamladık. Büyükşehir Belediyesiyle de bu konuda diyalog halindeyiz. Eminpaşa Mahallesi yüzyıldan sonra artık imarı bitmiş, kanalizasyonu bitmiş, doğalgazı geçmiş şehirleşmiş bir mahalle olacak. Sahil yoluyla, ana yollarıyla, İpekyolu’na bağlanacak ve Eminpaşa Mahallesinde artık bundan sonra imar problemi, yol problemi, altyapı problemi kalmayacak. Her çalışmanın bir külfeti bir zorluğu vardır. Ama 3, 5 ay sabrederseniz, göreceksiniz ki Eminpaşa Van’ın en kıymetli mahallesi olacak. Bizde bu noktada elimizden geleni yapacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Toplantı, yapılan konuşmanın ardından Başkan Say’ın, mahalle sakinlerini bir bir dinleyerek, imar ve 18’nci madde konularında yöneltilen soruları cevaplamasıyla son buldu.

Bakmadan Geçme