Dezenformasyonla Mücadele Yasası'na Van'dan tam destek!

Bağımsız Medya ve Gazeteciler Derneği Van İl Başkanlığı'ndan 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' hakkında açıklama yapıldı. Açıklamada, Dezenformasyonla Mücadele Yasası'na tam destek verdikleri belirtildi.

Bağımsız Medya ve Gazeteciler Birliği Van İl Başkanı Ahmet Bayram, İnternet medyasını sağlam bir zemine oturtacak yasa teklifinin biran önce meclisten geçerek yasalaşmasını bekledklerini söyledi.

Yenilikçi medya ve gazeteciliğin yapıldığı bu dönemde 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası'nın internet haberciliğine yeni bir soluk kazandıracağının altını çizen Başkan Bayram, "Yıllardır internet haber siteleri olarak en fazla yakındığımız bir konu olan künyesiz, ne oldukları bilinmeyen internet haber sitelerinin dezenformasyon mantığında içerikler üretmeleri bizleri bunaltmıştı. İnşallah meclise sunulan yeni yasa tasarısı biran evvel genel kurulda kabul edilerek yasalaşır. Bu yasayla birlikte çok daha sağlam ve kamuoyunu doğru bilgilendiren bir medya ortaya çıkacaktır" dedi.

"Yeni yasayla çocuklarda korunacak"

İnternet kullanımının çok fazla arttığı ve yasanın çocukları da internet ortamında koruyacağını belirten Bayram, "Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda "ayrıştırılmış hizmet" sunumunun sağlanması ile çocuk kullanıcıların internet ortamında ve sosyal medya mecralarında yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocuklar maruz kalmamaları gereken görüntü, ses, yazı vb. içeriklere karşı korunacak. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek" ifadelerini kullandı.

"İnternet haberciliği de reklam alabilecek"

İnternet habrcilerinin en zorlandığı konunun resmi ilan olduğunu kaydeden Bayram, "Basın İlan Kurumu Kanununun 45. maddesinden sonra gelmek üzere 45/A maddesi eklenerek, resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde belirli kurallar çerçevesinde yayınlatılması ve internet haber sitelerinin bu şekilde desteklenmesi öngörülüyor. Artık internet haber siteleri de reklam alabilecek, çok ciddi bir gelir elde edecekler" diye konuştu.

"Yalan haber yayma suçu tanımlanıyor"

Meclise sunularak yasalaşması beklenen kanundan en fazla yalan ve kamu barışını bozmak isteyenlerin rahatsız olduğunu vurgulayan Bayram şu ifadelere yer verdi:

 "TCK'ya eklenen yeni madde ile 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor. Her internet sitesi olan kişi yalan haber veya kamu barışına izin vermeyecek bir yasadır. Bağımsız Medya ve Gazeteciler Derneği Van İl Başkanlığı olarak 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası'nı destekliyor ve en kısa sürede de yasalaşmasını bekliyoruz. Bu yasanın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" 

Bakmadan Geçme