Abdullah Aras Milletvekilliğine aday mı olacak?

Tecrübeli siyasetçi ve başarılı iş adamı Abdullah Aras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Van seyahatinin istenirse fırsata çevrilebileceğini söylemiyle yeniden gündeme geldi.

Geçmiş dönemlerde AK Parti Van İl Başkanlığını yapmış başarılı siyasetçi Abdullah Aras, uzun zamandır gündemde yoktu. Yeni bir açıklama yaparak kamuoyunun dikkatleri üzerine çeken Aras'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Van'a gelmesine yakın yapılan açıklamayı bir çok vatandaş 'Milletvekili mi olacak?' şeklinde yorumladı.

İşte Aras'ın Van Havadis Gazetesi'nde yer alan açıklaması:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ziyareti ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan siyasetçi ve iş adamı Abdullah Aras; “Genel olarak dünyanın özelde ise ülkemizin pandemiden kaynaklanan ekonomik sıkıntılar bütün vatandaşlarımızın malumudur. Bu ekonomik krizden yara almadan çıkan hiçbir ülke bulunmamaktadır. Maalesef sanayide gelişmemiş ve işsizliğin had safhada olduğu bölgemiz burada daha fazla etkilenmiş durumdadır.

"EKONOMİK SIKINTILAR İÇİN FIRSAT"

Bu krizden kısa vadede ve köklü bir şekilde çıkmamız an itibariyle mümkün değildir. Fakat bölgesel bazı ekonomik çalışmalar yapılabilir. Buna binaen bu hafta sonu ilimizi ziyaret edecek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın seyahati çok önemli ve bazı ekonomik sıkıntılar için fırsat olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, İranlıların ilimize düzenledikleri seyahatleri Turizm açısından önemli olmuştur ve esnafımıza ciddi bir can simidi olmuştur. Bunun devamlılığı gereklidir.

"AKARYAKIT İTHALATI EKONOMİ GELİŞME OLACAKTIR"

Bununla birlikte 1996-2000 yılları arasında ülkemiz ile İran İslam Cumhuriyeti arasında sınır ticaretti kapsamında ciddi anlamda akaryakıt ithalatı yapıldığını hepimiz yakinen biliyoruz. Bu ticaretten sadece ilimiz değil bilakis mücavir illerin tümü ciddi şekilde fayda görmüştü.
Nihayetinde Türkiye enerjide maalesef dışa bağımlı bir ülke konumundadır. Bunun bir kısmını daha önce yapıldığı gibi sınır ticareti kapsamında bu akaryakıt ithalatı tekrar gerçekleşirse sanırım Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölge illerinde ciddi manada bir ekonomi gelişme olacaktır. Elbette bazıları, bazı engelleri öne sürecek.

"DEMİR TİCARETİ CANLILIK YAŞANACAKTIR"

Örneğin yakıta atılan “markır” gibi sıkıntıları öne sürecektir. Ama bunların hiçbirisi bu ithalatın gerçekleşmesine engel değildir” diyen Aras; İnşaat sektörünün de çok önemli olduğunu hatırlatarak; “Bununla birlikte yaz aylarının en canlı sektörü elbette ki, inşaat sektörüdür. İnşatta en önemli ve para tutan kalemi inşaat demiridir. Bundan 3 yıl önce İran’da çok kaliteli ve büyük bir oranda demir ithalatı oldu. İthal edilen demir Ankara ve daha uzak illere kadar bile satılıyordu.

Fakat Türkiye’de bazı rant çevrelerinin işine gelmediğinden dolayı siyasi baskı uygulayarak daha önce %10 vergi %18 KDV Vergisi olan ithal demirin vergisi %30 ile %18 KDV’li çıkararak bu ticarette engellendi. Bu verginin düşürülmesiyle bu demir ticareti gerçekleşirse başta ilimiz olmak üzere çok iyi bir canlılık yaşanacaktır.

Aynı zamanda yanı başımızda olan İran’da tarım reformundan sonra tarım ürünleri özellikle sebze ve meyve hem kış hem yaz aylarında da çok ucuzdur. İlimiz ve bölgemiz bu ticaretten ciddi anlamda istifade edebilir. Bunlar ve bunlara benzer nice kalemlerde İran’la sınır bir İl il olduğumuzdan dolayı büyük olmayan engeller kaldırılarak hem ilimizde hem de mücavir illerde ekonomik sıkıntılar az olsa bile giderilebilir” diyen Aras; “Bunu gerçekleştirmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın bu seyahatini fırsata çevirebiliriz.

"VAN İLİMİZ İÇİN ÖNEMLİ"

Eski bir siyasetçi ve eski bir ekonomi STK (MÜSİAD) Başkanı olarak bunun Ticaret odası yetkilileriyle ve iktidar partisinin yetkilileri ile ortaklaşarak yapacağı bir toplantıyla sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şifahen veya yazılabilir bir raporla sunulabilir. Hatta ilimizde bulunan başta VAN TSO ve diğer ekonomik STK’larla, iktidar partisi olan AK Parti olmakla birlikte, memleket derdi olan diğer siyasi partilerle bir araya gelerek, böyle bir çalışmayı yapmak, ilimiz ve bölgemiz için faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum.

Hani her platformda Diyarbakır’da ki birlik beraberliği örnek gösteriyoruz ya, işte bu seyahat Van ilimiz için önemli. Van’ı düşünenlerin birlik ve beraberliği için çok önemlidir. İstenirse bu yapılabilir. Duyarlı ve Van’ı sevenleri göreve davet ediyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme